Almakrém pite recept
Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- egy fél citrom leve
- ½ csomag sütőpor
Az omlós, linzer tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 7 dkg cukor
- csipet só
- 2-3 ek tejföl
- 1 kk szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma reszelve
- 15 dkg cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje kemény habja
A linzer tészta szórásához:
- 1 ek zsemlemorzsa
A sütemény tetejére:
- 1 db felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg mandulaforgács
Elkészítése:
Először a piskótát sütjük meg, ugyanabban a tepsiben készül a linzer is.
Piskóta:
A tojásokat a cukorral, a citrom levével 10-12 perc alatt elektromos géppel felverjük, majd fakanállal hozzá keverjük a sütőporral elkevert lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Töltelék:
A reszelt almát a cukorral, fahéjjal puhára pároljuk, majd kihűtjük.
A tojásfehérjéket keményre verjük és a kihűlt almapépbe keverjük.
Linzer tészta:
A linzer tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható legyen.
A tésztát elfelezzük, felét a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokra melegített sütőben 10 percig elősütjük.
Összeállítás:
A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, hosszában és keresztben is ketté vágjuk.
Az elősütött linzer tésztát megszórjuk zsemlemorzsával. A piskótából 1,5 cm-es darabokat vágunk és a tepsibe tesszük.
Megkenjük az almakrém felével, majd egy újabb piskóta sor következik. A megmaradt almakrémet ráhalmozzuk, elsimítjuk.
A linzer tésztát kinyújtjuk és az almakrémre borítjuk. Felvert tojással lekenjük és mandulaforgáccsal megszórjuk.
160 fokra visszavesszük a hőt és további 25 perc alatt megsütjük.
Tepsi méret:
22×39 cm (sütőpapírral bélelve)