Almakrém pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almakrém pite

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • egy fél citrom leve
  • ½ csomag sütőpor

Az omlós, linzer tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 7 dkg cukor
  • csipet só
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 kk szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma reszelve
  • 15 dkg cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 3 tojásfehérje kemény habja

A linzer tészta szórásához:

  • 1 ek zsemlemorzsa

A sütemény tetejére:

  • 1 db felvert tojás
  • 5 dkg mandulaforgács

Elkészítése:

Először a piskótát sütjük meg, ugyanabban a tepsiben készül a linzer is.

Piskóta:

A tojásokat a cukorral, a citrom levével 10-12 perc alatt elektromos géppel felverjük, majd fakanállal hozzá keverjük a sütőporral elkevert lisztet is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Töltelék:

A reszelt almát a cukorral, fahéjjal puhára pároljuk, majd kihűtjük.

A tojásfehérjéket keményre verjük és a kihűlt almapépbe keverjük.

Linzer tészta:

A linzer tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható legyen.

A tésztát elfelezzük, felét a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokra melegített sütőben 10 percig elősütjük.

Összeállítás:

A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, hosszában és keresztben is ketté vágjuk.

Az elősütött linzer tésztát megszórjuk zsemlemorzsával. A piskótából 1,5 cm-es darabokat vágunk és a tepsibe tesszük.

Megkenjük az almakrém felével, majd egy újabb piskóta sor következik. A megmaradt almakrémet ráhalmozzuk, elsimítjuk.

A linzer tésztát kinyújtjuk és az almakrémre borítjuk. Felvert tojással lekenjük és mandulaforgáccsal megszórjuk.

160 fokra visszavesszük a hőt és további 25 perc alatt megsütjük.

Tepsi méret:

22×39 cm (sütőpapírral bélelve)