Etelka almása recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 18 dkg hideg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1-2 evőkanál hideg tejszín
- 4 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet reszelt citromhéj kezeletlen
A töltelékhez:
- 1 kg piros alma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliáscukor
- 10 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja és leve
- 2 evőkanál finom morzsa
Elkészítése:
Tészta:
Egy robotgép táljába tesszük a tészta összes hozzávalóját, majd a dagasztókanálra bízzuk a munkát. 3-as fokozattal pillanatok alatt megfelelő tésztát dagasztunk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, akár egy éjszakára is.
Töltelék:
Az almát meghámozzuk. Felét felszeleteljük kis lapocskákra, és a saját levében roppanósra pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A másik felét lereszeljük összekeverjük egy kis cukorral, hagyjuk állni kicsit, majd finoman kinyomkodjuk a levét.
Végül összeforgatjuk a párolt almát a reszelttel, ízesítjük cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, citromlével.
Összeállítás:
Elővesszük a tésztát, és megfelezzük. Kinyújtjuk akkorára mint a sütőtepsi, ami 25×32-es.
Az alsó lapot megszurkáljuk, majd megszórjuk morzsával. Vastagon megkenjük a töltelékkel.
Rátesszük a másik lapot, és azt is megszurkáljuk. Előmelegített sütőbe tolva 35 percig sütjük. Utána megszórjuk porcukorral.
Négyszögletesre szeleteljük, és kínáljuk.
Tipp:
Almás pite nélkül nem múlhat el ősz. Ahány ház annyiféle létezik. Rácsos, habos, ropogós, van ahol foszlós, vagy a legegyszerűbb.
Én most megmutatom az egyik kedvencet.
Egy magazinban találtam ezt a receptet, és szeretném megosztani veletek.
Sokféleképpen készítik, és én mindegyiket kipróbálom, mert a legjobb almás pite receptet keresem mindig. Ez is jó, de döntse el az aki elkészíti majd a családjának.