Etelka almása

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 18 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg tejszín
  • 4 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet reszelt citromhéj kezeletlen

A töltelékhez:

  • 1 kg piros alma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • 2 evőkanál finom morzsa

Elkészítése:

Tészta:

Egy robotgép táljába tesszük a tészta összes hozzávalóját, majd a dagasztókanálra bízzuk a munkát. 3-as fokozattal pillanatok alatt megfelelő tésztát dagasztunk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, akár egy éjszakára is.

Töltelék:

Az almát meghámozzuk. Felét felszeleteljük kis lapocskákra, és a saját levében roppanósra pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A másik felét lereszeljük összekeverjük egy kis cukorral, hagyjuk állni kicsit, majd finoman kinyomkodjuk a levét.

Végül összeforgatjuk a párolt almát a reszelttel, ízesítjük cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, citromlével.

Összeállítás:

Elővesszük a tésztát, és megfelezzük. Kinyújtjuk akkorára mint a sütőtepsi, ami 25×32-es.

Az alsó lapot megszurkáljuk, majd megszórjuk morzsával. Vastagon megkenjük a töltelékkel.

Rátesszük a másik lapot, és azt is megszurkáljuk. Előmelegített sütőbe tolva 35 percig sütjük. Utána megszórjuk porcukorral.

Négyszögletesre szeleteljük, és kínáljuk.

Tipp:

Almás pite nélkül nem múlhat el ősz. Ahány ház annyiféle létezik. Rácsos, habos, ropogós, van ahol foszlós, vagy a legegyszerűbb.

Én most megmutatom az egyik kedvencet.

Egy magazinban találtam ezt a receptet, és szeretném megosztani veletek.

Sokféleképpen készítik, és én mindegyiket kipróbálom, mert a legjobb almás pite receptet keresem mindig. Ez is jó, de döntse el az aki elkészíti majd a családjának.