Eredeti somlói galuska recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Sima piskótához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 80 g cukor
- 80 g liszt
- fél narancs reszelt héja (ez nem kötelező, de jót tesz neki)
- csipet só
Diós piskótához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 80 g cukor
- 20 g liszt
- 60 g darált dió
- csipet só
Kakaós piskótához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 80 g cukor
- 20 g liszt
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- csipet só
Sziruphoz:
- 2 narancs reszelt héja (nem kötelező)
- 150 ml narancslé vagy víz
- 85 g cukor
- 0,5 dl rum
Krémhez:
- 5 dl zsíros tej
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 ek étkezési keményítő vagy liszt
- 4 ek cukor
- 1 vanília rúd kikapart magja
Szóráshoz:
- 100 g mazsola
- 200 g darált dió
- kakaópor
A csokoládéöntethez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg porcukor
- 2 dl víz
- 0,5 dl rum
Tálaláshoz:
- 3 dl 30%-os tejszín
- durvára vágott dió
Elkészítése:
A mazsolát vízbe, rumba vagy víz és rum keverékébe áztatjuk pár órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.
Piskóták:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat villával vagy haverővel kihabosítjuk.
A fehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Lassan belecsorgatjuk a sárgákat, elkeverjük óvatosan. Ekkor a sima piskótához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóshoz a kakaóport és a lisztet, a dióshoz a lisztet és a darált diót, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet úgy, hogy a habot ne törjük össze. (Természetesen külön-külön sütjük a lapokat!)
Egy nagyobb tepsit (nálunk 32*24 cm-es) sütőpapírral bélelünk, majd a masszát egyenletesen beleterítjük.
Kb 15 perc alatt megsütjük a piskótákat. Az ajtót ne nyitogassunk!
A kész piskótákat enyhén lisztezett felületre borítjuk, kihűtjük, majd lehúzzuk róluk a papírt.
Szirup:
A szirup hozzávalóit a rum kivételével egy kisebb edénybe mérjük és kis lángon összeforraljuk, amíg nem sűrűsödik.
Ekkor levesszük a tűzről, kézmelegre hűtjük, majd belekeverjük a rumot is és kihűtjük.
Krém:
A tojássárgákat egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot, majd csomómentesre keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a tejet és alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk a vanília magjait és a héját. Sűrűsödésig főzzük állandó keverés mellett (ne ijedjünk meg, nem lesz nagyon sűrű!). Langyosra hűtjük és kivesszük belőle a vanília héját.
Rétegezés:
Abba a tepsibe tesszük vissza a lapokat, amiben sütöttük. Alulra kerül a sima lap, erre a szirup fele, a krém fele, a mazsola és dió fele. Rátesszük a kakaós lapot, a maradék sziruppal meglocsoljuk, a maradék krém jön, a maradék mazsola és a dió.
Végül rátesszük a diós lapot. Gazdagon megszórjuk a tetejét kakaóporral. Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Csokoládéöntet:
Másnap a vizet egy lábsaba mérjük, hozzáadjuk kakaóport és a porcukort, alaposan elkeverjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk az apróra tördelt csokit és összeolvasztjuk az egészet. Ha kissé hűlt hozzákeverjük a rumot is.
Összeállítás:
Kis adagokban is kiporciózhatjuk, de nagyobb adagokat is készíthetünk. A tésztából kis galuskákat szaggatunk, az edénybe sorakoztatjuk, majd meglocsoljuk bőven csokiöntettel.
A tetejét felvert tejszínhabbal, kevés csokival és durvára vágott dióval díszítjük. Összeállítás után azonnal fogyasztható is.
Jó étvágyat hozzá!