Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Eredeti somlói galuska recept

Eredeti somlói galuska
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Sima piskótához:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 80 g cukor
    • 80 g liszt
    • fél narancs reszelt héja (ez nem kötelező, de jót tesz neki)
    • csipet só

    Diós piskótához:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 80 g cukor
    • 20 g liszt
    • 60 g darált dió
    • csipet só

    Kakaós piskótához:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 80 g cukor
    • 20 g liszt
    • 50 g cukrozatlan kakaópor
    • csipet só

    Sziruphoz:

    • 2 narancs reszelt héja (nem kötelező)
    • 150 ml narancslé vagy víz
    • 85 g cukor
    • 0,5 dl rum

    Krémhez:

    • 5 dl zsíros tej
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 ek étkezési keményítő vagy liszt
    • 4 ek cukor
    • 1 vanília rúd kikapart magja

    Szóráshoz:

    • 100 g mazsola
    • 200 g darált dió
    • kakaópor

    A csokoládéöntethez:

    • 20 dkg étcsokoládé
    • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
    • 5 dkg porcukor
    • 2 dl víz
    • 0,5 dl rum

    Tálaláshoz:

    • 3 dl 30%-os tejszín
    • durvára vágott dió

    Elkészítése:

    A mazsolát vízbe, rumba vagy víz és rum keverékébe áztatjuk pár órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.

    Piskóták:

    A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

    A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat villával vagy haverővel kihabosítjuk.

    A fehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Lassan belecsorgatjuk a sárgákat, elkeverjük óvatosan. Ekkor a sima piskótához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóshoz a kakaóport és a lisztet, a dióshoz a lisztet és a darált diót, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet úgy, hogy a habot ne törjük össze. (Természetesen külön-külön sütjük a lapokat!)

    Egy nagyobb tepsit (nálunk 32*24 cm-es) sütőpapírral bélelünk, majd a masszát egyenletesen beleterítjük.

    Kb 15 perc alatt megsütjük a piskótákat. Az ajtót ne nyitogassunk!

    A kész piskótákat enyhén lisztezett felületre borítjuk, kihűtjük, majd lehúzzuk róluk a papírt.

    Szirup:

    A szirup hozzávalóit a rum kivételével egy kisebb edénybe mérjük és kis lángon összeforraljuk, amíg nem sűrűsödik.

    Ekkor levesszük a tűzről, kézmelegre hűtjük, majd belekeverjük a rumot is és kihűtjük.

    Krém:

    A tojássárgákat egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot, majd csomómentesre keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a tejet és alaposan elkeverjük.

    Hozzáadjuk a vanília magjait és a héját. Sűrűsödésig főzzük állandó keverés mellett (ne ijedjünk meg, nem lesz nagyon sűrű!). Langyosra hűtjük és kivesszük belőle a vanília héját.

    Rétegezés:

    Abba a tepsibe tesszük vissza a lapokat, amiben sütöttük. Alulra kerül a sima lap, erre a szirup fele, a krém fele, a mazsola és dió fele. Rátesszük a kakaós lapot, a maradék sziruppal meglocsoljuk, a maradék krém jön, a maradék mazsola és a dió.

    Végül rátesszük a diós lapot. Gazdagon megszórjuk a tetejét kakaóporral. Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

    Csokoládéöntet:

    Másnap a vizet egy lábsaba mérjük, hozzáadjuk kakaóport és a porcukort, alaposan elkeverjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk az apróra tördelt csokit és összeolvasztjuk az egészet. Ha kissé hűlt hozzákeverjük a rumot is.

    Összeállítás:

    Kis adagokban is kiporciózhatjuk, de nagyobb adagokat is készíthetünk. A tésztából kis galuskákat szaggatunk, az edénybe sorakoztatjuk, majd meglocsoljuk bőven csokiöntettel.

    A tetejét felvert tejszínhabbal, kevés csokival és durvára vágott dióval díszítjük. Összeállítás után azonnal fogyasztható is.

    Jó étvágyat hozzá!

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá