Eredeti somlói galuska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Sima piskótához:

  • 4 tojás
  • 80 g cukor
  • 80 g liszt
  • fél narancs reszelt héja (ez nem kötelező, de jót tesz neki)
  • csipet só

Diós piskótához:

  • 4 tojás
  • 80 g cukor
  • 20 g liszt
  • 60 g darált dió
  • csipet só

Kakaós piskótához:

  • 4 tojás
  • 80 g cukor
  • 20 g liszt
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • csipet só

Sziruphoz:

  • 2 narancs reszelt héja (nem kötelező)
  • 150 ml narancslé vagy víz
  • 85 g cukor
  • 0,5 dl rum

Krémhez:

  • 5 dl zsíros tej
  • 5 tojássárgája
  • 3 ek étkezési keményítő vagy liszt
  • 4 ek cukor
  • 1 vanília rúd kikapart magja

Szóráshoz:

  • 100 g mazsola
  • 200 g darált dió
  • kakaópor

A csokoládéöntethez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl rum

Tálaláshoz:

  • 3 dl 30%-os tejszín
  • durvára vágott dió

Elkészítése:

A mazsolát vízbe, rumba vagy víz és rum keverékébe áztatjuk pár órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.

Piskóták:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat villával vagy haverővel kihabosítjuk.

A fehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Lassan belecsorgatjuk a sárgákat, elkeverjük óvatosan. Ekkor a sima piskótához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóshoz a kakaóport és a lisztet, a dióshoz a lisztet és a darált diót, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet úgy, hogy a habot ne törjük össze. (Természetesen külön-külön sütjük a lapokat!)

Egy nagyobb tepsit (nálunk 32*24 cm-es) sütőpapírral bélelünk, majd a masszát egyenletesen beleterítjük.

Kb 15 perc alatt megsütjük a piskótákat. Az ajtót ne nyitogassunk!

A kész piskótákat enyhén lisztezett felületre borítjuk, kihűtjük, majd lehúzzuk róluk a papírt.

Szirup:

A szirup hozzávalóit a rum kivételével egy kisebb edénybe mérjük és kis lángon összeforraljuk, amíg nem sűrűsödik.

Ekkor levesszük a tűzről, kézmelegre hűtjük, majd belekeverjük a rumot is és kihűtjük.

Krém:

A tojássárgákat egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot, majd csomómentesre keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a tejet és alaposan elkeverjük.

Hozzáadjuk a vanília magjait és a héját. Sűrűsödésig főzzük állandó keverés mellett (ne ijedjünk meg, nem lesz nagyon sűrű!). Langyosra hűtjük és kivesszük belőle a vanília héját.

Rétegezés:

Abba a tepsibe tesszük vissza a lapokat, amiben sütöttük. Alulra kerül a sima lap, erre a szirup fele, a krém fele, a mazsola és dió fele. Rátesszük a kakaós lapot, a maradék sziruppal meglocsoljuk, a maradék krém jön, a maradék mazsola és a dió.

Végül rátesszük a diós lapot. Gazdagon megszórjuk a tetejét kakaóporral. Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Csokoládéöntet:

Másnap a vizet egy lábsaba mérjük, hozzáadjuk kakaóport és a porcukort, alaposan elkeverjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk az apróra tördelt csokit és összeolvasztjuk az egészet. Ha kissé hűlt hozzákeverjük a rumot is.

Összeállítás:

Kis adagokban is kiporciózhatjuk, de nagyobb adagokat is készíthetünk. A tésztából kis galuskákat szaggatunk, az edénybe sorakoztatjuk, majd meglocsoljuk bőven csokiöntettel.

A tetejét felvert tejszínhabbal, kevés csokival és durvára vágott dióval díszítjük. Összeállítás után azonnal fogyasztható is.

Jó étvágyat hozzá!