Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Eclair fánk recept

Eclair fánk
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Fánk:

    • 2,5 dl víz
    • 10 dkg vaj
    • 15 dkg finomliszt
    • egy nagy csipet só
    • 1,5 teáskanál cukor
    • 3-4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (mérettől függően)

    Vanília krém:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 90 g cukor
    • vanília kivonat
    • 20 g liszt
    • 15 g étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
    • 420 g tej
    • 60 g tejszín
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 20 g vaj
    • csipet só

    Tetejére:

    • 15 dkg étcsoki
    • 1,5 ek étolaj

    Elkészítése:

    Krém:

    A tojássárgákhoz hozzádjuk a kréféle cukrot és a vaníli kivonatot, majd addig keverjük, amíg világos lesz a színe a keveréknek. Ekkor belekeverjük a lisztet és a keményítőt, majd csomómentesre dolgozzuk az egészet. Lassan felöntjük a tejjel és a tejszínnel (opcionálisan keverhetünk bele egy vaníliarúd magjait és a vanlia rúg héját is beledobhatjuk) és elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett felfőzzük sűrűre. Még forrón belekeverjük a vajat és addig keverjük, amíg el nem olvad teljesen.

    Folpackkal letakarjuk a felületét és kihűtjük.

    Tészta:

    A vizet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót egy edénybe tesszük és összeforraljuk. A lisztet hozzáadva addig keverjük, amíg masszává összeáll és elválik az edény falától.

    A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat kézi vagy elektromos habverővel. Figyeljünk rá, hogy mindig alaposan dolgozzuk el a tojásokat.

    A tésztát nagyobb csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és sütőpapíros tesire 6-8 centiméteres rudakat nyomunk egymástól távolabb.

    Sütés:

    190 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 15 percig, majd vegyük vissza 170 fokra és süssük újabb 25 percig. Így összesen 40 perc a sütési idő.

    Töltés:

    A kihűlt krémet robotgéppel jól kihabosítjuk. A habzsák végére fánktöltő hegyet teszünk (ha nincs, akkor csak kicsi lyukat vágunk rá) és habzsákba töltjük a krémet, majd a fánkokat a talpuk felől 2-3 helyen megtöltjük a krémmel. Ha nincs ilyen hegyünk, akkor egy éles késsel vagy hurkapálcával fúrjunk lyukat a fánkok talpára, majd úgy töltsük meg. A felesleget egy kenőkéssel vagy spatulával húzzuk le.

    A csokit az olajjal olvasszuk össze, majd a fánkok tetejét mártsuk bele. Amíg nem szilárdul meg a csoki, szórhatunk rá durvára vágott pisztáciát vagy mogyorót is.

    Vanília krém helyett tölthetjük csokikrémmel is vagy másmilyen kedvenc krémünkkel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá