Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Dobos torta recept

Dobos torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Piskóta:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg porcukor
    • 10 dkg finomliszt
    • 3,5 dkg vaj

    Krém:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20 dkg porcukor
    • 23,5 dkg vaj
    • 3-4 cs vaníliás cukor vaníliás cukor
    • 3,5 dkg kakaóvaj (elhagyható)
    • 20 dkg étcsokoládé (minimum 60 %-os)

    Karamelltető:

    • 15 dkg porcukor
    • 4 ek víz
    • 2 tk ecet
    • 8 g vaj (2 teáskanál)

    Elkészítése:

    Piskóta:

    Vágjunk 6 csík szilikonos sütőpapírlapot, amiknek a közepén rajzoljunk körbe egy 22 cm-es kerek tortaformát. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra alsó-felső sütésen.

    A piskóta lapokat érdemes kettesével készíteni: 2 tojássárgáját keverjünk ki 1,6 dkg porcukorral, a 2 tojásfehérjét pedig szintén 1,6 dkg porcukorral verjük kemény habbá.

    A tojássárgás keverékbe forgassunk bele 3,3 dkg lisztet és csorgassunk bele 1,1 dkg olvasztott vajat.
    Végül a fehérjehabot forgassuk óvatosan a keverékbe.

    Az elkészült tésztát oszlassuk el 2 előrajzolt sütőpapíron és kenőspatulával kenjük, igazítsuk a kereten belül kerekre. Süssük meg kb 8-10 perc alatt. Ezt még kétszer megismételjük, így lesz 6 piskótalapunk.

    Krém:

    A krémhez a tojásokat tegyük hőálló tálba, keverjük hozzá a porcukrot és folyamatosan kevergetve vízgőz felett melegítsük csípősre, majd vegyük le a gőzről és kihűlésig verjük habverővel.

    Közben a vajat alaposan keverjük ki, krémesnek, lágynak kell lennie. A csokit gőz fölött olvasszuk fel.

    A kikevert vajhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott csokoládét, majd az egészet forgassuk a tojásos habba.

    A legszebb piskótalapot tegyük félre és a maradék ötöt töltsük meg a krémmel. Én a tortakarikába szoktam összerakni a tortát. Kis krémet tegyünk félre a díszítéshez és a körbekenéshez.

    Karamell:

    A cukrot, a vizet, az ecetet és a vajat egy kis lábasban keverjük össze és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáljuk folyamatos kevergetés mellett.

    A félretett piskótalapra öntjük, gyorsan egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Mielőtt megszilárdulna, vajazott élű késsel szeletekre vágjuk.

    Mielőtt a karamell készítésnek nekiállnánk, érdemes a kés fokával bejelölni a szeletek helyét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá