Diós tallér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 150 g vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 1 tasak (10g) vaníliás cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 2 ek rum
- 400 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- só
A töltelékhez:
- 1 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csapott kk őrölt fahéj
- 120 g darált dió
- 2 ek rum vagy diólikőr
A mázhoz:
- 2 ek kakaó
- 100 g porcukor
- 1/2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 1 ek citromlé
- 40 szem felezett dió
Elkészítése:
A vajat vagy margarint szobahőmérsékleten megpuhítjuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd a vajas masszához adjuk, és egynemű tésztává dolgozzuk. Cipót formázunk belőle, lefedjük, és fél órát pihentetjük.
A töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat, majd belekeverjük a darált diót. Egy percig főzzük, ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük.
A tésztát két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 4 cm átmérőjű, cakkos szélű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, közepes lángon 10-12 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a kakaót elkeverjük a porcukor felével, majd hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlevet. Simára keverjük, ezután fokozatosan hozzáadjuk a maradék porcukrot is. A sütemények felét belemártjuk a mázba, majd mindegyik közepébe egy diószemet nyomunk. Kikapcsolt, kitámasztott sütőben hagyjuk, hogy fényesre száradjanak.
A kihűlt diókrémhez hozzáadjuk a rumot vagy diólikőrt, majd minden sima korong közepére teszünk belőle, végül a mázas korongokat a tetejükre nyomjuk. 2-3 nap állás után lesz az igazi, amikor szépen összeérnek az ízek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









