Diós tallér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 150 g vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 1 tasak (10g) vaníliás cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 ek rum
- 400 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- só
A töltelékhez:
- 1 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csapott kk őrölt fahéj
- 120 g darált dió
- 2 ek rum vagy diólikőr
A mázhoz:
- 2 ek kakaó
- 100 g porcukor
- 1/2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 1 ek citromlé
- 40 szem felezett dió
Elkészítése:
A vajat vagy margarint szobahőmérsékleten megpuhítjuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd a vajas masszához adjuk, és egynemű tésztává dolgozzuk. Cipót formázunk belőle, lefedjük, és fél órát pihentetjük.
A töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat, majd belekeverjük a darált diót. Egy percig főzzük, ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük.
A tésztát két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 4 cm átmérőjű, cakkos szélű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, közepes lángon 10-12 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a kakaót elkeverjük a porcukor felével, majd hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlevet. Simára keverjük, ezután fokozatosan hozzáadjuk a maradék porcukrot is. A sütemények felét belemártjuk a mázba, majd mindegyik közepébe egy diószemet nyomunk. Kikapcsolt, kitámasztott sütőben hagyjuk, hogy fényesre száradjanak.
A kihűlt diókrémhez hozzáadjuk a rumot vagy diólikőrt, majd minden sima korong közepére teszünk belőle, végül a mázas korongokat a tetejükre nyomjuk. 2-3 nap állás után lesz az igazi, amikor szépen összeérnek az ízek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »