Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós tallér recept

Diós tallér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók:
    Az omlós tésztához:

    • 150 g vaj/margarin
    • 150 g porcukor
    • 1 tasak (10g) vaníliás cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 2 ek rum
    • 400 g finomliszt
    • 1 tasak (12 g) sütőpor

    A töltelékhez:

    • 1 dl tej
    • 50 g kristálycukor
    • 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • 1 csapott kk őrölt fahéj
    • 120 g darált dió
    • 2 ek rum vagy diólikőr

    A mázhoz:

    • 2 ek kakaó
    • 100 g porcukor
    • 1/2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 1 ek citromlé
    • 40 szem felezett dió

    Elkészítése:

    A vajat vagy margarint szobahőmérsékleten megpuhítjuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd a vajas masszához adjuk, és egynemű tésztává dolgozzuk. Cipót formázunk belőle, lefedjük, és fél órát pihentetjük.

    A töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat, majd belekeverjük a darált diót. Egy percig főzzük, ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük.

    A tésztát két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 4 cm átmérőjű, cakkos szélű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, közepes lángon 10-12 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.

    A mázhoz a kakaót elkeverjük a porcukor felével, majd hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlevet. Simára keverjük, ezután fokozatosan hozzáadjuk a maradék porcukrot is. A sütemények felét belemártjuk a mázba, majd mindegyik közepébe egy diószemet nyomunk. Kikapcsolt, kitámasztott sütőben hagyjuk, hogy fényesre száradjanak.

    A kihűlt diókrémhez hozzáadjuk a rumot vagy diólikőrt, majd minden sima korong közepére teszünk belőle, végül a mázas korongokat a tetejükre nyomjuk. 2-3 nap állás után lesz az igazi, amikor szépen összeérnek az ízek.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek