Diós tallér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 150 g vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 1 tasak (10g) vaníliás cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 ek rum
- 400 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- só
A töltelékhez:
- 1 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csapott kk őrölt fahéj
- 120 g darált dió
- 2 ek rum vagy diólikőr
A mázhoz:
- 2 ek kakaó
- 100 g porcukor
- 1/2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 1 ek citromlé
- 40 szem felezett dió
Elkészítése:
A vajat vagy margarint szobahőmérsékleten megpuhítjuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd a vajas masszához adjuk, és egynemű tésztává dolgozzuk. Cipót formázunk belőle, lefedjük, és fél órát pihentetjük.
A töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat, majd belekeverjük a darált diót. Egy percig főzzük, ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük.
A tésztát két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 4 cm átmérőjű, cakkos szélű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, közepes lángon 10-12 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a kakaót elkeverjük a porcukor felével, majd hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlevet. Simára keverjük, ezután fokozatosan hozzáadjuk a maradék porcukrot is. A sütemények felét belemártjuk a mázba, majd mindegyik közepébe egy diószemet nyomunk. Kikapcsolt, kitámasztott sütőben hagyjuk, hogy fényesre száradjanak.
A kihűlt diókrémhez hozzáadjuk a rumot vagy diólikőrt, majd minden sima korong közepére teszünk belőle, végül a mázas korongokat a tetejükre nyomjuk. 2-3 nap állás után lesz az igazi, amikor szépen összeérnek az ízek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »