Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós-kávés krémes recept

Diós-kávés krémes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 15 dkg cukor
    • 3 ek erős fekete, főzött kávé
    • 15 dkg dió
    • 3 ek liszt
    • 1 cs sütőpor

    A krémhez:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
    • 15 dkg cukor
    • 5 ek erős fekete, főzött kávé
    • 20 dkg vaj

    A tetejére:

    • 5 dkg dió
    • 2-3 kocka csoki

    Elkészítése:

    A teljes diómennyiséget egy száraz serpenyőben (lehetőleg tapadás mentesben) megpirítjuk, majd 5 dkg-ot félreteszünk, ugyanis ez kerül majd a krém tetejére, a többit (15 dkg) pedig ledaráljuk.

    A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket kemény habbá verjük.

    A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, addig míg az hab állagú és világos színű nem lesz. Hozzákeverjük apránként a kávét, majd a ledarált diót és a sütőporral elkevert lisztet (én tönkölybúza lisztet használtam).

    Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk úgy, hogy előbb beleforgatunk 2 kanálnyi habot, hogy a masszát fellazítsuk, majd utána 2-3 részletben adagoljuk hozzá a többi habot, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

    Egy tepsit (az enyém 34*22 cm-es) sütőpapírral bélelünk és belesimítjuk a masszát.

    200 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát, vagyis szúrjunk bele egy tűt vagy fogvájót a tészta közepébe és ha nem ragad rá a tészta, akkor kész van.

    A sütőből kivéve pár percig a tepsibe hagyjuk, majd kiemeljük, lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról és kihűtjük.

    A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük (ez az alkalmazott technológiától függően akár 10 perc is lehet), majd hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat és tovább verjük. Végezetül kanalanként a kávét is belekeverjük, azt jól eldolgozzuk a krémben. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

    Amikor a tészta teljesen kihűlt az elkészített krémet a tetejére simítjuk, megszórjuk a korábban félretett apróra vágott dióval és kevés (vagy sok, ez ízlés kérdése) reszelt csokival.

    Az elkészített süteményt hűtőszekrénybe tesszük és kb 1 óra múlva tetszés szerint szeleteljük.

    Tipp:

    A vajas krémhez az interneten rengeteg receptet találunk, azonban mind ezidáig ennek a receptúrának a használatával sikerült a legjobb eredményt elérni. Vaj és vaj között is sok különbség van. Tapasztalatom szerint amennyiben a vaj még szobahőmérsékletlen is kemény, akkor érdemes lazítani némi puhább margarinnal (pl. 15 dkg vaj, 5 dkg margarin).

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá