Boldogi rózsafánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek (nyírfa)cukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dl tej
- 400 g liszt
- 5 g szódabikarbóna
- a sütéshez kb 5 dl olaj
- szóráshoz fahéjas (nyírfa)porcukor
Elkészítése:
A tojásokat egy tálba ütjük, felverjük és összekeverjük a cukorral, citrom héjával. Apránként hozzáadjuk a tejet és annyi lisztet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk, majd a sót és a szódabikarbónát is hozzákeverjük és kb 1/2 dl olajat is belekeverünk.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
Egy széles, lapos lábasba olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd a sütőformát belehelyezzük. Mikor már jól felforrósodott a sütőforma, akkor kivesszük, belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele teljesen, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény! 2-3 mm-t hagyjunk szabadon a tetején!
Ami rátapad, azt a forró olajba visszahelyezzük. Hirtelen átsül, kb 30 másodperc alatt.
A megsült tészta kinyílik a sütőformán és le is válik az olajba. Ha mégsem, az sem baj! A kész fánkot az olajból kiemeljük, lecsepegtetjük. Ha a formán maradt, egy tálca felett megrázogatjuk, hogy lecsússzon és tálcára helyezzük.
Még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk a kisült fánkokat.
Tipp:
Amikor kevés a masszánk és besűrűsödik én kevés vízzel lazítom.