Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Birsalmás-diós bejgli recept

Birsalmás-diós bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 30 dkg liszt
    • 8 dkg hideg vaj
    • 5 dkg fagyos zsír
    • 3 dkg porcukor
    • 1 kk só
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1 kis tojássárgája
    • 85 ml hideg tej
    • 1 tojás a kenéshez

    Töltelék:

    • 30 dkg birsalma (pucolva)
    • 1/2 ek étkezési keményítő
    • 20 dkg darált dió
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 10 dkg cukor
    • 1 ek méz
    • 1 citrom
    • 1 fahéjrúd
    • 3-4 szegfűszeg
    • 100 ml birsalmalé

    Elkészítése:

    A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb ha a robotgéppel végezzük az összeállítást így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által.

    A tésztát folpackba csomagolva, hűtőben 60 percig pihentetjük.

    Az apró kockákra vágott birset egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a citrom kifacsart levét és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a birs megpuhult, leszűrjük és a levét félretesszük.

    100 ml birslét a cukorral a mézzel és a fahéjjal, szirupos állagúra főzünk, majd leforrázzuk vele a diót és hagyjuk teljesen kihűlni.

    – A tésztát kétfelé osztjuk és egyenként kb 30*22 cm-es nagyságúra kinyújtjuk (nem szabad alá lisztezni!).

    A diós töltelék felét rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon és megszórjuk a keményítővel elkevert birs felével. A tészta két rövidebb és az egyik hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre és a hosszabbik végénél fogva feltekerjük.

    A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgájával és hideg helyre tesszük, amíg megszárad rajta a tojás. Azután lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1-1,5 órán át kelesztjük, majd egy hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk és 200 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek