Birsalmás-diós bejgli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 8 dkg hideg vaj
- 5 dkg fagyos zsír
- 3 dkg porcukor
- 1 kk só
- 1 dkg friss élesztő
- 1 kis FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 85 ml hideg tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Töltelék:
- 30 dkg birsalma (pucolva)
- 1/2 ek étkezési keményítő
- 20 dkg darált dió
- 1 tk őrölt fahéj
- 10 dkg cukor
- 1 ek méz
- 1 citrom
- 1 fahéjrúd
- 3-4 szegfűszeg
- 100 ml birsalmalé
Elkészítése:
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb ha a robotgéppel végezzük az összeállítást így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által.
A tésztát folpackba csomagolva, hűtőben 60 percig pihentetjük.
Az apró kockákra vágott birset egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a citrom kifacsart levét és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a birs megpuhult, leszűrjük és a levét félretesszük.
100 ml birslét a cukorral a mézzel és a fahéjjal, szirupos állagúra főzünk, majd leforrázzuk vele a diót és hagyjuk teljesen kihűlni.
– A tésztát kétfelé osztjuk és egyenként kb 30*22 cm-es nagyságúra kinyújtjuk (nem szabad alá lisztezni!).
A diós töltelék felét rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon és megszórjuk a keményítővel elkevert birs felével. A tészta két rövidebb és az egyik hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre és a hosszabbik végénél fogva feltekerjük.
A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgájával és hideg helyre tesszük, amíg megszárad rajta a tojás. Azután lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1-1,5 órán át kelesztjük, majd egy hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk és 200 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük.