Birsalmás-diós bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Birsalmás-diós bejgli

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg hideg vaj
  • 5 dkg fagyos zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kk só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 kis tojássárgája
  • 85 ml hideg tej
  • 1 tojás a kenéshez

Töltelék:

  • 30 dkg birsalma (pucolva)
  • 1/2 ek étkezési keményítő
  • 20 dkg darált dió
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 1 citrom
  • 1 fahéjrúd
  • 3-4 szegfűszeg
  • 100 ml birsalmalé

Elkészítése:

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb ha a robotgéppel végezzük az összeállítást így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által.

A tésztát folpackba csomagolva, hűtőben 60 percig pihentetjük.

Az apró kockákra vágott birset egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a citrom kifacsart levét és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a birs megpuhult, leszűrjük és a levét félretesszük.

100 ml birslét a cukorral a mézzel és a fahéjjal, szirupos állagúra főzünk, majd leforrázzuk vele a diót és hagyjuk teljesen kihűlni.

– A tésztát kétfelé osztjuk és egyenként kb 30*22 cm-es nagyságúra kinyújtjuk (nem szabad alá lisztezni!).

A diós töltelék felét rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon és megszórjuk a keményítővel elkevert birs felével. A tészta két rövidebb és az egyik hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre és a hosszabbik végénél fogva feltekerjük.

A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgájával és hideg helyre tesszük, amíg megszárad rajta a tojás. Azután lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1-1,5 órán át kelesztjük, majd egy hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk és 200 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük.