Almás sütemény recept
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Töltelék:
- 1,25 kg hámozott, alma
- 60 g cukor (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
- fahéj ízlés szerint (kb 2 ek)
Tészta:
Elkészítése:
Töltelék:
Az almát meghámozzuk és a reszelő nagyobb lyukán lereszeljük, majd egy nagyobb serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a saját levén megpároljuk. A végén a fehéjat is belekeverjük. Amíg elkészül a tészta, addig félretesszük.
Tészta:
A tojásfejérjékhez hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd felverjük habbá. Amikor már kemény a hab, akkor 2-3 részletben, folyamatosan keverve beledolgozzuk a cukrot is a habba. Ezután a tojássárgákat dolgozzuk bele óvatosan, hogy a habot ne törjük össze! Valamint ekkor adjuk hozzá a vaníliát és az olajat is és keverjük bele a masszába.
A lisztet beleszitáljuk a tojásos masszába, majd egy habverővel óvatosan beleforgatjuk, csomómentesre keverjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd a tészta felét beleöntjük és 180 fokos sütőbe toljuk 15 percre. Negyed óra letelte után kivesszük a sütőből és egyenletesen elterítjük rajta az almás tölteléket, majd erre ráöntjük a maradék tésztát.
170 fokon tovább sütjük még 40 percig.
Ha kihűlt, akkor szeleteljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.