Almás sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Töltelék:

  • 1,25 kg hámozott, alma
  • 60 g cukor (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
  • fahéj ízlés szerint (kb 2 ek)

Tészta:

  • 8 tojásfehérje
  • 8 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 ek citromlé
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek vaníliaaroma
  • 1,5 dl olaj
  • 20 dkg finomliszt

Elkészítése:

Töltelék:

Az almát meghámozzuk és a reszelő nagyobb lyukán lereszeljük, majd egy nagyobb serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a saját levén megpároljuk. A végén a fehéjat is belekeverjük. Amíg elkészül a tészta, addig félretesszük.

Tészta:

A tojásfejérjékhez hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd felverjük habbá. Amikor már kemény a hab, akkor 2-3 részletben, folyamatosan keverve beledolgozzuk a cukrot is a habba. Ezután a tojássárgákat dolgozzuk bele óvatosan, hogy a habot ne törjük össze! Valamint ekkor adjuk hozzá a vaníliát és az olajat is és keverjük bele a masszába.

A lisztet beleszitáljuk a tojásos masszába, majd egy habverővel óvatosan beleforgatjuk, csomómentesre keverjük.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd a tészta felét beleöntjük és 180 fokos sütőbe toljuk 15 percre. Negyed óra letelte után kivesszük a sütőből és egyenletesen elterítjük rajta az almás tölteléket, majd erre ráöntjük a maradék tésztát.

170 fokon tovább sütjük még 40 percig.

Ha kihűlt, akkor szeleteljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.