Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Új ízekre vágysz, vagy a klasszikusokat kedveled? Ebben a leves válogatásban nem fogsz csalódni!

Dátum: 2025-01-13 / Írta: Budai István / Látták: /

A levesek nemcsak előételként, hanem főételként is kiválóan megállják a helyüket egy kiadósabb változatban. Ebben az összeállításban 12 különböző, garantáltan ízletes leves receptet gyűjtöttünk össze. Legyen szó gombalevesről, tartalmas ragulevesről vagy egy egyszerű, ám frissítő zöldséglevestől, ezek az ételek mindenki ízlését kielégítik. Fedezd fel a levesek sokszínű világát, és meríts ötletet következő főzésedhez!




  • A levesek a magyar konyha megkerülhetetlen részét képezik, hiszen számos családi ebéd elképzelhetetlen nélkülük. Minden régiónak, sőt sokszor minden családnak megvan a maga kedvenc levese, amely generációkon átívelő hagyományokat őriz. A hideg téli estéken egy gőzölgő tányér leves szinte mindent képes orvosolni, de a nyári forróságban is találhatunk olyan könnyű, frissítő variációkat, amelyek remek alternatívát nyújtanak.

    Ez az összeállítás 12 különböző leves receptjét tartalmazza, amelyek mind kipróbált, jól bevált fogások. A listán szerepel például a gazdagon elkészített kalocsai gombaleves, amely a gomba ízének kiemelésével és az ínycsiklandó fűszerezésével hódít. Ha egy kicsit tartalmasabb opcióra vágysz, a tejszínes tárkonyos csirkeragu leves vagy a vajgaluskás raguleves garantáltan nem fog csalódást okozni. Ezek a fogások nemcsak finomak, de laktatóak is, így akár egytálételként is megállják a helyüket.

    A klasszikus ízek kedvelőinek sem kell csalódniuk, hiszen az édes paradicsomleves betűtésztával nemcsak gyerekkorunk kedvencét idézi meg, hanem minden korosztály számára kedvelt választás lehet. Ha a különlegesebb ízek felé nyitnánk, az alföldi hús- vagy májgombócleves a hagyományos alapokra építve kínál különleges gasztronómiai élményt.

    Nem feledkeztünk meg a vegetáriánus lehetőségekről sem. A zöldséges burgonyagombóc leves, illetve a zöldségleves házi reszelt tésztával igazi vitaminbombák, amelyek egyszerre táplálóak és könnyűek. A sajtimádóknak a zöldfűszeres sajtleves nyújtja a tökéletes megoldást, amely garantáltan mosolyt csal az arcokra. Egy-egy ilyen fogással könnyedén feldobhatjuk a hétköznapokat, vagy éppen különleges alkalmakra is készíthetjük őket.

    Ez a válogatás nemcsak inspirációt kínál a mindennapokra, hanem lehetőséget ad arra is, hogy felfedezzük a levesek sokszínűségét. Próbáld ki valamelyik receptet, és tapasztald meg, mennyire sokféleképpen lehet újragondolni ezt az egyszerű, mégis sokoldalú fogást. Az alábbi linkek segítségével azonnal nekiláthatsz a kiválasztott leves elkészítésének. Jó étvágyat!

    1. Kalocsai gombaleves gazdagon recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 liter húsleves
    • 1 fej vöröshagyma
    • 40 dkg csiperkegomba
    • 30 dkg zöldség (zeller, sárgarépa, petrezselyem vegyesen)
    • 3 evőkanál olaj
    • őrölt fehér bors
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 1 evőkanál finomliszt
    • 1 kiskanál pirospaprika
    • 2 dl főzőtejszín
    • 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
    • 4-8 főtt fürjtojás
    • 35 dkg marhahús

    Szárnyas gombóchoz:

    • 30 dkg csirke vagy pulykamellfilé
    • 1 zsemle
    • tej a zsemle áztatásához
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • őrölt fehér bors
    • fél csokor petrezselyemzöld

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Tejszínes, tárkonyos csirkeragu leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 csirkemell filé
    • 2 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • 30 dkg zöldborsó
    • 30 dkg gomba
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 ek zsír
    • 1 ek ételízesítő
    • 1 ek finomliszt
    • 1 kávéskanál pirospaprika
    • 1 pohár levestészta
    • 2 dl főzőtejszín
    • 1 ek tárkony
    • 1 citrom leve

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Tárkonyos raguleves vajgaluskával recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 csirkemell filé
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 2 sárgarépa
    • 1 petrezselyemgyökér
    • 1 nagyobb krumpli
    • 2 dl zöldborsó
    • 1 kis csokor petrezselyemzöld
    • só, bors, chili paprika ízlés szerint
    • 2 tyúkhúsleves kocka
    • tárkony
    • 2 dl főzőtejszín

    Vajgaluskához:

    • 1 teáskanál vaj megolvasztva
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • liszt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Édes paradicsomleves betűtésztával recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 csapott ek liszt
    • 3 ek olaj
    • 1 kk őrölt pirospaprika
    • 8 dl házi paradicsomlé
    • 1 dl víz
    • 1 nagy csipet só
    • cukor ízlés szerint (nálam 3 ek)
    • 10 dkg betűtészta

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Májgombóc leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 4 szál sárgarépa
    • 1 zsenge karalábé
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 csokor friss petrezselyemlevél
    • 2 szál zellerlevél
    • 1 fehér húsú paprika
    • 3 krumpli
    • 1 tk só
    • 1 kk bors
    • 1 tk házi készítésű darált paprika

    A gombóchoz:

    • 3 csirkemáj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek liszt
    • 3 ek zsemlemorzsa
    • 1 kis csokor petrezselyemlevél
    • 1 kk só
    • 2 csipet bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Legényfogó leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg csirkecomb filé
    • 40 dkg krumpli
    • 25 dkg csirkemáj esetleg szív
    • 20 dkg zöldborsó
    • 20 dkg csemege kukorica
    • 20 dkg erdei gomba vagy csiperke
    • 25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
    • 2 nagyobb fej vöröshagyma
    • 2 dl főzőtejszín
    • 2 dl tejföl
    • 1 teáskanál citromlé
    • kevés olaj
    • frissen őrölt bors
    • kevés tárkony és kapor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Zöldséges burgonyagombóc leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 fej hagyma
    • 2 közepes szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 1 fehér paprika
    • 1 paradicsom
    • petrezselyem
    • olaj
    • bors
    • ételízesítő
    • fűszerpaprika
    • víz

    A gombóchoz:

    • kb 30 dkg burgonya
    • 8-9 dkg liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Alföldi húsgombóc leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 1 csokor petrezselyem
    • só, bors, ételízesítő, olaj
    • cérnametélt

    A gombóchoz:

    • 50 dkg ízlés szerinti darált hús
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • kevés zsemlemorzsa

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Zöldségleves házi reszelt tésztával recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 4 szál sárgarépa
    • 3 szál petrezselyem
    • 1 közepes fej karalábé
    • 5 szem krumpli
    • 1 csésze (2,5 dl) zöldborsó
    • 15 dkg kelbimbó
    • 20 dkg karfiol
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 3 ek olaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 1 tk só
    • 1 nagy csipet bors
    • 2 tk házi darált paprika
    • 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
    • 2,5 liter víz

    Tésztához:

    • 1 közepes  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 púpos ek liszt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Zöldfűszeres sajtleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 3 ek olaj
    • 9 dl húsleves alaplé
    • 3 zöldfűszeres tömlős sajt
    • 0,5 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd fokhagyma)
    • 1 csipet só
    • 1 csipet őrölt fehér bors

    Tálaláshoz:

    • 1 kis szál újhagyma
    • 2 kis szelet kenyér
    • 2-3 ek olaj
    • 5 dkg füstölt sajt
    • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Üde krumplileves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg újkrumpli
    • 1/2 paradicsom
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 2 szál újhagyma
    • 1 db babérlevél
    • 1 dl tejföl
    • 1 arasznyi főzőkolbász
    • apróra vágott petrezselyem és metélőhagyma ízlés szerint
    • 1-1,2 liter zöldségleves alaplé (lehet kockából is)
    • 1 tk pirospaprika
    • 1 ek étkezési keményítő (vagy liszt)
    • 2 ek. olaj
    • pár csepp almaecet

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Tejszínes, zöldésges húsgombócleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    A gombóchoz:

    • 50 dkg darált hús
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • fehérbors, só, ízlés szerint
    • zsemlemorzsa

    A leveshez:

    • 450 g vegyes zöldség (mirelit vagy friss)
    • 200 ml főzőtejszín
    • 2 tk liszt
    • 2 húsleves kocka
    • só, fehérbors
    • 200 g boglyas metélt( használhatunk más tésztát is)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá