A levesek a magyar konyha megkerülhetetlen részét képezik, hiszen számos családi ebéd elképzelhetetlen nélkülük. Minden régiónak, sőt sokszor minden családnak megvan a maga kedvenc levese, amely generációkon átívelő hagyományokat őriz. A hideg téli estéken egy gőzölgő tányér leves szinte mindent képes orvosolni, de a nyári forróságban is találhatunk olyan könnyű, frissítő variációkat, amelyek remek alternatívát nyújtanak.
Ez az összeállítás 12 különböző leves receptjét tartalmazza, amelyek mind kipróbált, jól bevált fogások. A listán szerepel például a gazdagon elkészített kalocsai gombaleves, amely a gomba ízének kiemelésével és az ínycsiklandó fűszerezésével hódít. Ha egy kicsit tartalmasabb opcióra vágysz, a tejszínes tárkonyos csirkeragu leves vagy a vajgaluskás raguleves garantáltan nem fog csalódást okozni. Ezek a fogások nemcsak finomak, de laktatóak is, így akár egytálételként is megállják a helyüket.
A klasszikus ízek kedvelőinek sem kell csalódniuk, hiszen az édes paradicsomleves betűtésztával nemcsak gyerekkorunk kedvencét idézi meg, hanem minden korosztály számára kedvelt választás lehet. Ha a különlegesebb ízek felé nyitnánk, az alföldi hús- vagy májgombócleves a hagyományos alapokra építve kínál különleges gasztronómiai élményt.
Nem feledkeztünk meg a vegetáriánus lehetőségekről sem. A zöldséges burgonyagombóc leves, illetve a zöldségleves házi reszelt tésztával igazi vitaminbombák, amelyek egyszerre táplálóak és könnyűek. A sajtimádóknak a zöldfűszeres sajtleves nyújtja a tökéletes megoldást, amely garantáltan mosolyt csal az arcokra. Egy-egy ilyen fogással könnyedén feldobhatjuk a hétköznapokat, vagy éppen különleges alkalmakra is készíthetjük őket.
Ez a válogatás nemcsak inspirációt kínál a mindennapokra, hanem lehetőséget ad arra is, hogy felfedezzük a levesek sokszínűségét. Próbáld ki valamelyik receptet, és tapasztald meg, mennyire sokféleképpen lehet újragondolni ezt az egyszerű, mégis sokoldalú fogást. Az alábbi linkek segítségével azonnal nekiláthatsz a kiválasztott leves elkészítésének. Jó étvágyat!
1. Kalocsai gombaleves gazdagon recept
Hozzávalók:
- 2 liter húsleves
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg csiperkegomba
- 30 dkg zöldség (zeller, sárgarépa, petrezselyem vegyesen)
- 3 evőkanál olaj
- só
- őrölt fehér bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál pirospaprika
- 2 dl főzőtejszín
- 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
- 4-8 főtt fürjtojás
- 35 dkg marhahús
Szárnyas gombóchoz:
- 30 dkg csirke vagy pulykamellfilé
- 1 zsemle
- tej a zsemle áztatásához
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- őrölt fehér bors
- fél csokor petrezselyemzöld
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Tejszínes, tárkonyos csirkeragu leves recept
Hozzávalók:
- 1 csirkemell filé
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 30 dkg zöldborsó
- 30 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsír
- 1 ek ételízesítő
- 1 ek finomliszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 pohár levestészta
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek tárkony
- 1 citrom leve
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Tárkonyos raguleves vajgaluskával recept
Hozzávalók:
- 1 csirkemell filé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 nagyobb krumpli
- 2 dl zöldborsó
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- só, bors, chili paprika ízlés szerint
- 2 tyúkhúsleves kocka
- tárkony
- 2 dl főzőtejszín
Vajgaluskához:
- 1 teáskanál vaj megolvasztva
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Édes paradicsomleves betűtésztával recept
Hozzávalók:
- 2 csapott ek liszt
- 3 ek olaj
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 8 dl házi paradicsomlé
- 1 dl víz
- 1 nagy csipet só
- cukor ízlés szerint (nálam 3 ek)
- 10 dkg betűtészta
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Májgombóc leves recept
Hozzávalók:
- 4 szál sárgarépa
- 1 zsenge karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor friss petrezselyemlevél
- 2 szál zellerlevél
- 1 fehér húsú paprika
- 3 krumpli
- 1 tk só
- 1 kk bors
- 1 tk házi készítésű darált paprika
A gombóchoz:
- 3 csirkemáj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek liszt
- 3 ek zsemlemorzsa
- 1 kis csokor petrezselyemlevél
- 1 kk só
- 2 csipet bors
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Legényfogó leves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkecomb filé
- 40 dkg krumpli
- 25 dkg csirkemáj esetleg szív
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg csemege kukorica
- 20 dkg erdei gomba vagy csiperke
- 25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál citromlé
- kevés olaj
- só
- frissen őrölt bors
- kevés tárkony és kapor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Zöldséges burgonyagombóc leves recept
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fehér paprika
- 1 paradicsom
- petrezselyem
- olaj
- só
- bors
- ételízesítő
- fűszerpaprika
- víz
A gombóchoz:
- kb 30 dkg burgonya
- 8-9 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Alföldi húsgombóc leves recept
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors, ételízesítő, olaj
- cérnametélt
A gombóchoz:
- 50 dkg ízlés szerinti darált hús
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kevés zsemlemorzsa
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Zöldségleves házi reszelt tésztával recept
Hozzávalók:
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyem
- 1 közepes fej karalábé
- 5 szem krumpli
- 1 csésze (2,5 dl) zöldborsó
- 15 dkg kelbimbó
- 20 dkg karfiol
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 tk só
- 1 nagy csipet bors
- 2 tk házi darált paprika
- 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
- 2,5 liter víz
Tésztához:
- 1 közepes FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 púpos ek liszt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Zöldfűszeres sajtleves recept
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 9 dl húsleves alaplé
- 3 zöldfűszeres tömlős sajt
- 0,5 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd fokhagyma)
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fehér bors
Tálaláshoz:
- 1 kis szál újhagyma
- 2 kis szelet kenyér
- 2-3 ek olaj
- 5 dkg füstölt sajt
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Üde krumplileves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg újkrumpli
- 1/2 paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 dl tejföl
- 1 arasznyi főzőkolbász
- apróra vágott petrezselyem és metélőhagyma ízlés szerint
- 1-1,2 liter zöldségleves alaplé (lehet kockából is)
- 1 tk pirospaprika
- 1 ek étkezési keményítő (vagy liszt)
- 2 ek. olaj
- só
- pár csepp almaecet
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Tejszínes, zöldésges húsgombócleves recept
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 50 dkg darált hús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fehérbors, só, ízlés szerint
- zsemlemorzsa
A leveshez:
- 450 g vegyes zöldség (mirelit vagy friss)
- 200 ml főzőtejszín
- 2 tk liszt
- 2 húsleves kocka
- só, fehérbors
- 200 g boglyas metélt( használhatunk más tésztát is)