Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szerinted? – Most akkor eper, vagy szamóca?

Dátum: 2019-05-23 / Írta: Budai István / Látták: 3172 /

Valószínűleg többségben vannak azok, akik szerint a szamóca és az eper egy azon gyümölcsnek a kétféle elnevezése, mint azok, akik tisztában vannak vele, hogy két különböző gyümölcsről van szó. Márpedig az eper és a szamóca, bármennyire is hasonlítanak egymásra, két eltérő gyümölcs megnevezései. Most végre kiderül, hogy mi is a különbség a kettő között! • A piacokon és az üzletekben az “eper” felirattal ellátott polcokon valójában szedret találunk. A nagy szemű, szív alakú, élénkpiros gyümölcs a köztudatban ma már ezen a néven él, pedig az igazi eper valójában fán termő, elsősorban az Alföldön megtalálható gyümölcs. Ki hitte volna? Pedi az eperfa termésének ránézésre sem sok köze van a piros szamócához, hiszen sötét lilás színű vagy fehér, alakja pedig hosszúkás.

  Ezzel szemben a szabadföldi szamóca a földhöz nagyon közel, alacsony kis növényen terem, május-júniusban bőségesen hozzájuthatunk. Bár bogyós gyümölcsnek tartjuk, valójában nem az. A rózsafélék családjába tartozik, és termése csak álbogyó, melyen a magjai is találhatók.

  Hogy mi okozza a keveredést ennél a két, teljesen eltérő gyümölcsnél, annak is megvan a magyarázata. Az eredetileg Kínában őshonos eperfákat kezdetben azért telepítették, hogy megvessék velük a selyemgyártás alapjait, hiszen kitűnő táplálékul szolgáltak a selyemhernyónak. Ma már főként vadon találunk eperfákat tanyák mentén, utak szélén. Gyümölcsét csak kevesen szüretelik, mikor lepotyog, általában pálinkának gyűjtik össze.

  Mikor a szamócát elkezdték nagyobb mennyiségben termeszteni, földiepernek nevezték el, de a “földi” hamarosan kikopott a nevéből és maradt egyszerűen eper, háttérbe söpörve azt a tényt, hogy ez alatt a név alatt már létezik egy más fajta gyümölcs. A földieper és a szamóca tehát azonos gyümölcs, de a szamócát és az epret nem illene összekeverni.

  Ám mivel a köztudatban a kettő mára teljesen egybemosódott és valódi eperfát sokaknak látni sem volt szerencséjük, nemhogy megkóstolni a gyümölcsét, a termelők, a kertészek és az árusok is alkalmazkodtak ehhez, és friss, piros portékájukat, a nyár nagy kedvencét eper “fedőnév” alatt kínálják.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek