Epres cobbler recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
1 csésze = 2,5 dl
- 6 dkg vaj
- 1 csésze liszt
- 3/4 csésze cukor
- 3/4 csésze tej
- 2 tk sütőpor
- kb. 20 dkg eper, vagy egyéb bogyós vagy nem bogyós gyümölcs. (alma, szeder, málna, áfonya, barack, stb.)
Elkészítése:
A vajat egy pitetálba kockázunk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Ott hagyjuk megolvadni, közben az epret megtisztítjuk és leitatjuk róla a vizet.
A nagyobb szemeket elfelezzük, a kisebbeket egészben is hagyhatjuk.
A “tésztáját” is pikk-pakk összekeverhetjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral, keverhetünk hozzá kis vanília aromát vagy magot és a tejet belecsurgatva egy fakanállal simává keverjük.
Kivesszük a tálat a sütőből, ráöntjük a tésztát – nem kell elkeverni a vajjal -, megszórjuk a gyümölccsel. De dolgozhatunk fordítva is, hogy először a gyümölcs, aztán a tészta.
Ezt az egészet betoljuk vissza 180-190 fokra a sütőbe és kb. 45-50 percen át sütjük. Addig, míg szép színt kap a teteje.
Érdemes sütéskor vagy egy tepsire tenni magát a formát vagy alá tolni egyet, mert sütéskor a tészta ahogy megemelkedik, az eper levet ereszt, elképzelhető, hogy egy kevés kicsurog a tálból és képes nagyon büdösen leégni a sütő aljára.
Megpróbáljuk megvárni, míg kihűl, de nem feltétlenül baj, hogy fújva igyekszünk hűteni rajta. Melegebben és hidegen is nagyon finom!