Epres cobbler

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

1 csésze = 2,5 dl

  • 6 dkg vaj
  • 1 csésze liszt
  • 3/4 csésze cukor
  • 3/4 csésze tej
  • 2 tk sütőpor
  • kb. 20 dkg eper, vagy egyéb bogyós vagy nem bogyós gyümölcs. (alma, szeder, málna, áfonya, barack, stb.)

Elkészítése:

A vajat egy pitetálba kockázunk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.

Ott hagyjuk megolvadni, közben az epret megtisztítjuk és leitatjuk róla a vizet.

A nagyobb szemeket elfelezzük, a kisebbeket egészben is hagyhatjuk.

A “tésztáját” is pikk-pakk összekeverhetjük.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral, keverhetünk hozzá kis vanília aromát vagy magot és a tejet belecsurgatva egy fakanállal simává keverjük.

Kivesszük a tálat a sütőből, ráöntjük a tésztát – nem kell elkeverni a vajjal -, megszórjuk a gyümölccsel. De dolgozhatunk fordítva is, hogy először a gyümölcs, aztán a tészta.

Ezt az egészet betoljuk vissza 180-190 fokra a sütőbe és kb. 45-50 percen át sütjük. Addig, míg szép színt kap a teteje.

Érdemes sütéskor vagy egy tepsire tenni magát a formát vagy alá tolni egyet, mert sütéskor a tészta ahogy megemelkedik, az eper levet ereszt, elképzelhető, hogy egy kevés kicsurog a tálból és képes nagyon büdösen leégni a sütő aljára.

Megpróbáljuk megvárni, míg kihűl, de nem feltétlenül baj, hogy fújva igyekszünk hűteni rajta. Melegebben és hidegen is nagyon finom!