Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Epres sajttorta recept

Epres sajttorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Kekszes alap:

    • 1 csomag édes zabkeksz (215 g)
    • 10 dkg margarin

    Töltelék:

    • 25 dkg mascarpone
    • 25 dkg tejföl
    • 20 dkg porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom leve és reszelt héja
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Eperzselé:

    • 5-6 szem eper
    • 1 ek cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • reszelt citromhéj
    • 2,5 dl víz
    • 1 csomag tortazselé

    Elkészítése:

    Először egy 24 cm-es tortaformát kívülről vonjunk be többrétegű alufóliával, majd a belsejét béleljük ki sütőpapírral.

    A zabfalatokat morzsoljuk össze. A margarint (v. ízlés szerint vajat) hevítsük fel, majd öntsük hozzá a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan keverjük össze, öntsük bele a tortaformába, és a tenyerünkkel egyenletesen lapogassuk el.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, mielőtt beletöltenénk a tölteléket.

    Tegyük egy keverőtálba a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan keverjük össze.

    Ezután egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel szintén keverjük alaposan össze a masszát.

    A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémes masszához. Végül a kihűlt, kekszes alapra óvatosan öntsük rá.

    Egy tepsibe helyezzük bele a megtöltött tortaformát. Ezután öntsünk a tepsibe annyi meleg vizet, hogy félig ellepje a belehelyezett, fóliába csomagolt tepsit.

    Ezután helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük (pároljuk) 60 percig a tortát. (Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon. Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)

    A sütési idő letelte után kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, és így hagyjuk a tortát kihűlni.

    Az apróra feldarabolt epret tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd forraljuk fel.
    Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük kb. 10 percig. Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

    Az eperléhez ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a tortazselét, majd keverjük simára.
    Ezután tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett főzzük egy percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

    A teljesen kihűlt torta tetejére öntsük rá az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel. (Ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed.)

    Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

    Az epres sajttorta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 275 kcal
    Fehérje: 4 g
    Szénhidrát: 25 g
    Zsír: 17 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá