A karácsonyi hidegtál összeállítása különleges figyelmet igényel, hiszen ez az egyik leglátványosabb és legfontosabb része az ünnepi menünek. A hidegtálakon a húsos ételek mindig kiemelt helyet kapnak, hiszen ezek nemcsak ízletesek, hanem laktatóak is, ráadásul sokoldalúan variálhatók. Ezúttal 12 húsos receptet válogattunk össze, amelyek biztos sikert aratnak, akár hagyományos, akár modern ízek kedvelőinek készülnek.
Az aszalt szilvás csirkemell bacon köntösben fűszeres almakompóttal különleges és elegáns választás az ünnepi asztalra. A tojással töltött fasírtrúd és a skót tojás a hagyományos ízek rajongóit kápráztatja el. Ha valami kreatívabbra vágyunk, a zöldséges-tojásos fasírttekercs vagy a sajtos-gombás csirkerolád hidegtálra tökéletes választás lehet.
A göngyölt karajfalatok és a baconbe göngyölt falatok remekül kombinálják az omlós húsokat és a ropogós bacon különleges ízét. A töltött dagadó és a csabai töltött karaj házias, gazdag ízvilága garantáltan a család kedvence lesz. A vörösboros töltött pulykatekercs elegáns, mégis egyszerűen elkészíthető fogás, amely méltó a legünnepibb alkalmakhoz.
A karajba zárt csülök egy igazi ínyencség, amely egyszerre szaftos és laktató, ráadásul látványosan mutat a tálaláson.
Ezek a húsos finomságok nemcsak a hidegtálak ékei lehetnek, hanem előre elkészíthetők, így kényelmes megoldást jelentenek az ünnepi készülődés során. Készítsük el együtt ezeket a finomságokat, és tegyük a karácsonyi asztalt igazán különlegessé!
1. Aszalt szilvával töltött csirkemell baconköntösben, fűszeres almakompóttal recept
Hozzávalók:
- 2 nagy csirkemell
- 10-12 db aszalt szilva
- szeletelt bacon
- joghurt
- só
- bors
- 4 szem kemény alma
- kevés cukor
- citromlé
- mézeskalács fűszerkeverék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Tojással töltött fasírtrúd recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Göngyölt karajfalatok recept
Hozzávalók:
- 10 vastagabb szelet sertéskaraj
Töltelékhez:
- 25 dkg darált hús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- csipet só
- csipet őrölt bors
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- hússzeletenként 2-3 magozott aszalt, szilva és 2-3 kisebb konzerv gombafej
- fogvájó a rögzítéshez
Továbbá:
- liszt, felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és zsemlemorzsa a panírozáshoz
- bő étolaj a sütéshez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Sajtos-gombás csirkerolád hidegtál recept
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkecomb filé
- 1 tk zúzott fokhagyma
- 1 kk őröltbors
- 1 kk őrölt kömény
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 kk só
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
Töltelékhez:
- 15 dkg füstölt sajt
- 1 hasáb kápia paprika
- 1 kis üveg gomba (egész)
Továbbá:
- vastagabb sütőfólia
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Töltött dagadó recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg dagadó (felszúrva)
- 25 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg csirkemáj
- 2 csomó petrezselyemzöld
- 2 zsemle
- 2-3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 dl tej a zsemlékhez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Karajba zárt csülök recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Baconbe göngyölt falatok recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Zöldséges-tojásos fasírttekercs recept
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 5 keményre főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 egész nagy szál sárgarépa
- 10 dkg zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
- 1 nagyobb kápia paprika
- 15 dkg trappista sajt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Csabai töltött karaj recept
Hozzávalók:
- 1 kicsontozott karaj
- 1 szál kolbász
- só
- bors
- zsír vagy olaj a sütéshez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Skót tojás recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Vörösboros töltött pulykatekercs recept
Hozzávalók:
- 1 kg pulykamell
- 1 csomag szeletelt bacon
- aszalt szilva
- füstölt sajt
- só
- bors
- olívaolaj
- 2-3 dl vörösbor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Hidegtál recept
Hozzávalók:
Kolbásszal töltött karaj:
- disznókaraj
- házi füstölt kolbász
- só
- bors
- pirospaprika vagy paprikakrém
- zsír
- 5-6 gerezd fokhagyma
Cordon bleu (Személyenként):
- 1 szelet disznókaraj (de lehet borjú, pulyka vagy csirkemellből is készíteni)
- 1 szelet gépsonka
- 1 szelet szendvics sajt
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- só
- bors
- paprika
- olaj a sütéshez