Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

16 isteni főzelék a krumplitól a paradicsomos káposztáig!

Dátum: 2024-09-17 / Írta: Budai István / Látták: /

A főzelékek a magyar konyha egyik legkedveltebb fogásai közé tartoznak, hiszen táplálóak, laktatóak és változatos alapanyagokból készíthetők. A krumplitól a paradicsomos káposztáig számtalan ízletes és könnyen elkészíthető főzelék várja, hogy felfedezd őket. Most bemutatunk 15 olyan főzelék receptet, amelyekkel biztosan sikert aratsz a családod körében.

  • 1. Tökfőzelék habarva recept

    Az egyszerű tökfőzelék habarva igazi klasszikus, amelynek krémes állaga és friss kaporral ízesített ízvilága tökéletes választás lehet egy könnyed ebédhez.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg főzőtök, vagy fagyasztott gyalult tök
    • 2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
    • 1 vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 kk pirospaprika
    • 2 ek almaecet
    • 5 ek finomliszt
    • 3 dl tej
    • 1 csomag friss kapor
    • cukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Tökfőzelék recept

    A tökfőzelék másik, hagyományos változata, a hagyományos tökfőzelék még a nagyi receptjeit idézi fel, ahol a friss tök és a fűszerek tökéletes harmóniában találkoznak.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg gyalult tök
    • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
    • 1 csokor kapor
    • kb 2 dl tejföl
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 1-2 tk ecet (ízlés szerint)
    • pirospaprika (opcionális)
    • 3 ek olaj
    • 3-4 ek finomliszt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Tejfölös babfőzelék pörkölttel recept

    Aki szereti a tartalmasabb ételeket, annak a tejfölös babfőzelék pörkölttel igazi ínyencség. A bab gazdag fehérjében és rostokban, így hosszú időre biztosítja a teltségérzetet, miközben a tejföl és a pörkölt kombinációja mennyei ízt ad az ételnek.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg szárazbab
    • 1-2 babérlevél
    • 1 kk kömény
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    • 1 tk házi paprikakrém
    • 1 tk házi ételízesítő
    • 4 evőkanál étolaj
    • 2 púpozott evőkanál finomliszt
    • 1 csapott kiskanál só
    • 1 mk pirospaprika
    • 1 kiskanál 10 %-os ételecet
    • 1 mokkáskanál kristálycukor
    • 2,5 dl tejföl

    A pörkölthöz:

    • 6 szelet tarja
    • 1 ek zsír
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • őrölt bors ízlés szerint
    • majoránna ízlés szerint
    • 1 tk házi paprikakrém
    • 2 tk pirospaprika

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Szalonnás zöldbabfőzelék recept

    A szalonnás zöldbabfőzelék pedig egy gazdag, füstös ízű étel, amelyben a zöldbab és a szalonna egyensúlya adja a tökéletes ízélményt.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg fagyasztott zöldbab
    • 40 dkg húsos szalonna
    • 2 dl tejföl
    • 1 csokor kapor
    • 1, 5 – 2 ek liszt
    • só, ecet, cukor, ételízesítő

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Paradicsomos káposzta recept

    A  paradicsomos káposzta klasszikus fogás, amely a paradicsom természetes édességével és a káposzta savanykás ízével tökéletesen harmonizál. A káposzta gazdag C-vitaminban, amely különösen hasznos az őszi-téli időszakban.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kisebb fejes káposzta
    • 1 nagyobb vöröshagyma
    • 1 üveg sűrített paradicsom
    • 3 ek liszt
    • 2 ek olaj
    • 1 tk pirospaprika
    • cukor (v. édesítőszer)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Pikáns krumplifőzelék recept

    Ha valami sűrűbb, mégis könnyed ételre vágysz, a pikáns krumplifőzelék remek választás, amely a fűszereknek köszönhetően intenzív, mégis megnyugtató étel.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg burgonya
    • 3-4 babérlevél
    • 1-2 ek almaecet (6%-os)
    • 1-2 ek cukor
    • ízlés szerint só
    • 1 tk majoránna
    • 3 ek zsír, vagy olaj
    • 1 vöröshagyma
    • 3 ek finomliszt
    • 1 kk pirospaprika
    • 2 dl tejföl
    • mustár (elhagyható)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Tarkabab főzelék füstölt oldalassal recept

    A tarkabab főzelék füstölt oldalassal egy kiadós fogás, amely garantáltan laktató. A bab és a füstölt hús együttese egy igazi magyaros finomság, amely tökéletes egy hétvégi családi ebédhez.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 350 g füstölt oldalas
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 125 g tarkabab
    • 2 db babérlevél
    • 2 kisebb burgonya
    • 1 dl tej
    • 2 dl főzőtejszín
    • 4 ek liszt
    • ecet

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Tejszínes sárgaborsó főzelék recept

    A tejszínes sárgaborsó főzelék pedig lágy és krémes, a borsó édes íze és a tejszín gazdagsága tökéletes párost alkot.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 25 dkg sárgaborsó
    • 2 nagyobb krumpli
    • 1 leveskocka
    • 1 tk só
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 csipet bors
    • 2 dl főzőtejszín (20%-os)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Kapros kelkáposzta főzelék recept

    Ha valami friss, tavaszias ízvilágot keresel, a kapros kelkáposzta főzelék tökéletes választás. A kelkáposzta rostokban és vitaminokban gazdag, míg a kapor frissítő ízt ad az ételnek.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
    • 1 ek olaj
    • 1 ek rozsliszt
    • 2 közepes nagyságú krumpli
    • 1 mk őrölt köménymag
    • 1 nagy csokor friss kapor
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 tk édes nemes pirospaprika
    • tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Zöldborsófőzelék recept

    A zöldborsófőzelék szintén egy könnyed és egészséges választás, amely tele van C-vitaminnal és rostokkal, így ideális azoknak, akik figyelnek az egészséges étkezésre.

    Hozzávalók:

    • 1 kg kifejtett zöldborsó (fagyasztott is lehet)
    • 5 dkg cukor
    • 4 dkg liszt
    • zöldpetrezselyem
    • olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Tejszínes finomfőzelék, sült virslivel recept

    A tejszínes finomfőzelék sült virslivel egy egyszerű, mégis különleges fogás, amelyben a zöldségek krémes állaga és a sült virsli roppanóssága együtt különleges élményt nyújt.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 300 g mexikói zöltségkeverék
    • 1 kevés petrezselyem zöld, finomra aprítva
    • 1 kiskanál cukor
    • 1 kiskanál almaecet
    • 1 csipet só és bors
    • 200 g főzőtejszín
    • 1 evőkanál liszt a habaráshoz
    • 4 pár virsli
    • 1 kevés olaj a sütéshez

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Édes finomfőzelék recept

    Az édes finomfőzelék pedig a hagyományos finomfőzelék édessé tett változata, amelyet gyerekek is szívesen fogyasztanak.fire

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 25 dkg zöldborsó
    • 15 dkg kukorica
    • 2 közepes szál sárgarépa
    • 1 csapott kk só
    • 1 nagy csipet bors
    • 3 csapott ek cukor
    • 3 dl tejföl
    • 2 ek liszt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    13. Spenót recept

    A spenót az egyik legismertebb főzelék, amely gazdag vasban és A-vitaminban, így nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is.

     

    Hozzávalók:

    • 0,5 kg friss spenót levél
    • 2 ek vaj
    • 2 ek liszt
    • 0,5 l tej
    • csipet só
    • 2 gerezd fokhagyma
    • Aki édesen szereti, annak cukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    14. Zöldbabfőzelék recept

    A zöldbabfőzelék a zöldbab lágyságával és enyhe savanykás ízével tökéletesen illik bármilyen sült húshoz.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg sárga hüvelyű zöldbab
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • őrölt fekete bors
    • 2 tk ételízesítő
    • 2 tk pirospaprika
    • 3 ek liszt
    • 2-3 dl tejföl
    • 5 dkg vaj
    • 1 ek étolaj
    • annyi víz, hogy bőven ellepje

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    15. Kukoricafőzelék recept

    Végül, a kukoricafőzelék a kukorica természetes édességére épít, amely krémes és laktató fogásként kerülhet az asztalra.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica
    • 5 dkg vaj
    • 1 evőkanál liszt
    • 1-2 dl tej
    • 1 dl főzőtejszín
    • őrölt fehér bors
    • 1 csokor petrezselyem

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    16. Tejszínes spenót főzelék recept

    A tejszínes spenótfőzelék egy lágy, krémes fogás, amely a spenót és a tejszín harmonikus ízvilágát hozza el. A spenót magas vas- és A-vitamin tartalmának köszönhetően nemcsak finom, de rendkívül tápláló is, így tökéletes választás az egészséges étkezéshez.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 25 dkg spenótpüré
    • 2 dl tejszín
    • 1 dl víz
    • 1 zsemle
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál olaj
    • 1 evőkanál liszt
    • 1 húsleveskocka

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Ezek a főzelékek nemcsak finomak és laktatóak, de tele vannak tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Próbáld ki őket, és élvezd a változatos ízvilágot, amit az őszi-téli szezon kínál!

    Szólj hozzá