1. Tökfőzelék habarva recept
Az egyszerű tökfőzelék habarva igazi klasszikus, amelynek krémes állaga és friss kaporral ízesített ízvilága tökéletes választás lehet egy könnyed ebédhez.
Hozzávalók:
- 1 kg főzőtök, vagy fagyasztott gyalult tök
- 2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk pirospaprika
- 2 ek almaecet
- 5 ek finomliszt
- 3 dl tej
- 1 csomag friss kapor
- cukor
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Tökfőzelék recept
A tökfőzelék másik, hagyományos változata, a hagyományos tökfőzelék még a nagyi receptjeit idézi fel, ahol a friss tök és a fűszerek tökéletes harmóniában találkoznak.
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 csokor kapor
- kb 2 dl tejföl
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1-2 tk ecet (ízlés szerint)
- pirospaprika (opcionális)
- 3 ek olaj
- 3-4 ek finomliszt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Tejfölös babfőzelék pörkölttel recept
Aki szereti a tartalmasabb ételeket, annak a tejfölös babfőzelék pörkölttel igazi ínyencség. A bab gazdag fehérjében és rostokban, így hosszú időre biztosítja a teltségérzetet, miközben a tejföl és a pörkölt kombinációja mennyei ízt ad az ételnek.
Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab
- 1-2 babérlevél
- 1 kk kömény
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk házi paprikakrém
- 1 tk házi ételízesítő
- 4 evőkanál étolaj
- 2 púpozott evőkanál finomliszt
- 1 csapott kiskanál só
- 1 mk pirospaprika
- 1 kiskanál 10 %-os ételecet
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 2,5 dl tejföl
A pörkölthöz:
- 6 szelet tarja
- 1 ek zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt bors ízlés szerint
- majoránna ízlés szerint
- 1 tk házi paprikakrém
- só
- 2 tk pirospaprika
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Szalonnás zöldbabfőzelék recept
A szalonnás zöldbabfőzelék pedig egy gazdag, füstös ízű étel, amelyben a zöldbab és a szalonna egyensúlya adja a tökéletes ízélményt.
Hozzávalók:
- 1 kg fagyasztott zöldbab
- 40 dkg húsos szalonna
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 1, 5 – 2 ek liszt
- só, ecet, cukor, ételízesítő
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Paradicsomos káposzta recept
A paradicsomos káposzta klasszikus fogás, amely a paradicsom természetes édességével és a káposzta savanykás ízével tökéletesen harmonizál. A káposzta gazdag C-vitaminban, amely különösen hasznos az őszi-téli időszakban.
Hozzávalók:
- 1 kisebb fejes káposzta
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 üveg sűrített paradicsom
- só
- 3 ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 tk pirospaprika
- cukor (v. édesítőszer)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Pikáns krumplifőzelék recept
Ha valami sűrűbb, mégis könnyed ételre vágysz, a pikáns krumplifőzelék remek választás, amely a fűszereknek köszönhetően intenzív, mégis megnyugtató étel.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 3-4 babérlevél
- 1-2 ek almaecet (6%-os)
- 1-2 ek cukor
- ízlés szerint só
- 1 tk majoránna
- 3 ek zsír, vagy olaj
- 1 vöröshagyma
- 3 ek finomliszt
- 1 kk pirospaprika
- 2 dl tejföl
- mustár (elhagyható)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Tarkabab főzelék füstölt oldalassal recept
A tarkabab főzelék füstölt oldalassal egy kiadós fogás, amely garantáltan laktató. A bab és a füstölt hús együttese egy igazi magyaros finomság, amely tökéletes egy hétvégi családi ebédhez.
Hozzávalók:
- 350 g füstölt oldalas
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 125 g tarkabab
- 2 db babérlevél
- 2 kisebb burgonya
- 1 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 4 ek liszt
- só
- ecet
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Tejszínes sárgaborsó főzelék recept
A tejszínes sárgaborsó főzelék pedig lágy és krémes, a borsó édes íze és a tejszín gazdagsága tökéletes párost alkot.
Hozzávalók:
- 25 dkg sárgaborsó
- 2 nagyobb krumpli
- 1 leveskocka
- 1 tk só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet bors
- 2 dl főzőtejszín (20%-os)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Kapros kelkáposzta főzelék recept
Ha valami friss, tavaszias ízvilágot keresel, a kapros kelkáposzta főzelék tökéletes választás. A kelkáposzta rostokban és vitaminokban gazdag, míg a kapor frissítő ízt ad az ételnek.
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
- 1 ek olaj
- 1 ek rozsliszt
- 2 közepes nagyságú krumpli
- 1 mk őrölt köménymag
- 1 nagy csokor friss kapor
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 1 tk édes nemes pirospaprika
- tejföl
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Zöldborsófőzelék recept
A zöldborsófőzelék szintén egy könnyed és egészséges választás, amely tele van C-vitaminnal és rostokkal, így ideális azoknak, akik figyelnek az egészséges étkezésre.
Hozzávalók:
- 1 kg kifejtett zöldborsó (fagyasztott is lehet)
- 5 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- zöldpetrezselyem
- só
- olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Tejszínes finomfőzelék, sült virslivel recept
A tejszínes finomfőzelék sült virslivel egy egyszerű, mégis különleges fogás, amelyben a zöldségek krémes állaga és a sült virsli roppanóssága együtt különleges élményt nyújt.
Hozzávalók:
- 300 g mexikói zöltségkeverék
- 1 kevés petrezselyem zöld, finomra aprítva
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál almaecet
- 1 csipet só és bors
- 200 g főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt a habaráshoz
- 4 pár virsli
- 1 kevés olaj a sütéshez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Édes finomfőzelék recept
Az édes finomfőzelék pedig a hagyományos finomfőzelék édessé tett változata, amelyet gyerekek is szívesen fogyasztanak.fire
Hozzávalók:
- 25 dkg zöldborsó
- 15 dkg kukorica
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1 csapott kk só
- 1 nagy csipet bors
- 3 csapott ek cukor
- 3 dl tejföl
- 2 ek liszt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
13. Spenót recept
A spenót az egyik legismertebb főzelék, amely gazdag vasban és A-vitaminban, így nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is.
Hozzávalók:
- 0,5 kg friss spenót levél
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 0,5 l tej
- csipet só
- 2 gerezd fokhagyma
- Aki édesen szereti, annak cukor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
14. Zöldbabfőzelék recept
A zöldbabfőzelék a zöldbab lágyságával és enyhe savanykás ízével tökéletesen illik bármilyen sült húshoz.
Hozzávalók:
- 1 kg sárga hüvelyű zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt fekete bors
- 2 tk ételízesítő
- 2 tk pirospaprika
- 3 ek liszt
- 2-3 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 1 ek étolaj
- annyi víz, hogy bőven ellepje
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
15. Kukoricafőzelék recept
Végül, a kukoricafőzelék a kukorica természetes édességére épít, amely krémes és laktató fogásként kerülhet az asztalra.
Hozzávalók:
- 50 dkg kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1-2 dl tej
- 1 dl főzőtejszín
- só
- őrölt fehér bors
- 1 csokor petrezselyem
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
16. Tejszínes spenót főzelék recept
Hozzávalók:
- 25 dkg spenótpüré
- 2 dl tejszín
- 1 dl víz
- 1 zsemle
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 húsleveskocka
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
Ezek a főzelékek nemcsak finomak és laktatóak, de tele vannak tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Próbáld ki őket, és élvezd a változatos ízvilágot, amit az őszi-téli szezon kínál!