Az újházi tyúkhúsleves és az aranysárga csirkehúsleves a hagyományos vonalat képviselik, míg a marhahúsleves és a marhafarokból készült leves mélyebb, gazdagabb ízvilággal bír. A sertésraguleves és a kakasleves szintén laktató választások, amelyek tele vannak karakteres ízekkel. A radóci csorba egy különleges, fűszeres leves, míg a kapros-tejszínes bárányraguleves izgalmasan keveri a tejszín krémességét a friss kaporral.
A kacsanyakleves, az alföldi húsgombóc leves és a csontleves kiadós és egyszerűen elkészíthető, míg a tárkonyos raguleves vajgaluskával üde és friss ízekkel dobja fel az asztalt. Ezek a levesek garantáltan mindenkit elvarázsolnak, és biztosan senki nem távozik éhesen!
1. Újházi tyúkhúsleves recept
Hozzávalók:
- 1 konyhakész tyúk (kb 1,5 kg)
- 5-6 szál sárgarépa
- 4 szál fehérrépa
- 1 kisebb fej zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3-5 gerezd fokhagyma
- 4-5 fej gomba
- 10-15 dkg zöldborsó
- ízlés szerint só
- 10-12 db bors
- 0,5 g (fél zacskó) sáfrány
- ízlés szerint cérnametélt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Aranysárga csirke húsleves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkehús
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- egész bors, egész kömény, sáfrányos szeklice
- 1,5 l víz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Radóci csorba recept
Hozzávalók:
- 50 dkg csirke vagy pulykamell
- 2 szál nagyobb répa
- 2 szál gyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma zúzva
- 2 db tojássárgája
- 3 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors, chilipaprika
- 1 citrom leve
- olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Marhahúsleves recept
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg marhaszegy és oldalas
- 4 db sárgarépa
- 3 db petrezselyemgyökér
- 1 db zellergumó
- 1 db karalábé
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 cikk káposzta
- 6-8 db kelbimbó
- 1-2 db burgonya
- 4-5 db csiperke gomba
- 1 db érett tv paprika
- 1 db paradicsom
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 2-3 szál zeller zöld
- 1 szál lestyán
- 1 ek só
- 1 ek ételízesítő
- v 1 tk egész fekete bors
- 1 késhegy őrölt szerecsendió vagy egészből 4-5 reszelés
- 25 dkg apró tészta
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Sertés raguleves recept
Hozzávalók:
- 2 kg sertés lapocka
- 1 kg vegyes leveszöldség (répa, gyökér, zeller)
- 25 dkg zöldborsó
- 50 dkg levestészta (csiga)
- só
- szemes bors
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Húsleves marhafarokból recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhafarok
- 5 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa, zöldjével
- 1 db karalábé
- 1 kisebb darab friss zeller, zöldjével
- 1/4 kis fej kelkáposzta
- 1 közepes paradicsom
- 1 közepes tv paprika
- 1 kisebb erős, zöldpaprika
- 3-4 kisebb gomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 6-7 szem egész fekete bors
- 1 kis darab babérlevél
- só
- 15 dkg cérnametélt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Kapros-tejszínes bárányraguleves recept
Hozzávalók:
- 40 dkg báránycomb
- 20 dkg nagyszemű bab
- 1 fej hagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1/2 fej karalábé
- 1/2 pici fej zeller
- 2-2 szál zeller és petrezselyemzöld
- 1 csokor kapor, ill. 2 evőkanálnyi aprított, fagyasztott
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl jó fajta, száraz fehérbor
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy evőkanál kacsazsír
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- só
- bors
- 1,2 l víz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Kakasleves recept
Hozzávalók:
- 2 kakas apróléka
- 1 kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 – 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- pár zellerlevél
- néhány lestyán levél
- 1 bő evőkanál szemes feketebors
- só ízlés szerint
- levestészta
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Kacsanyak leves recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg pecsenyekacsa nyak
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 kis fej zeller és/vagy zeller zöld
- 1 kis fej karalábé
- 1/4 fej kelkáposzta
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 burgonya
- 1 nagyobb fej vöröshagyma megmosva, de héjastól
- 1 fej gerezd fokhagyma
- só
- egész bors
- petrezselyem zöld
- levesbetétnek tészta
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Alföldi húsgombóc leves recept
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors, ételízesítő, olaj
- cérnametélt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Csontleves recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscsont
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérgyökér
- 10 dkg zeller
- 5 dkg hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1/2 fej karalábé
- 1 cikk kelkáposzta
- bors
- gyömbér (ez kimaradhat, de megéri beletenni)
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Tárkonyos raguleves vajgaluskával recept
Hozzávalók:
- 1 csirkemell filé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 nagyobb krumpli
- 2 dl zöldborsó
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- só, bors, chili paprika ízlés szerint
- 2 tyúkhúsleves kocka
- tárkony
- 2 dl főzőtejszín