Szőlődzsem mentával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5 kg fekete szőlő (othelló)
- 1 kg kristálycukor (ízlés szerint)
- 1 citrom héja
- 1 nagy csokor friss menta
- 3 csomag 3:1 dzsemfix
Elkészítése:
Az egészséges szőlőfürtöket megmossuk, lecsepegtetjük és leszemezzük.
A friss mentát csokorba kötjük.
A szőlőszemeket kissé összetörjük (kesztyűben, mert nagyon fog vagy krumplinyomóval) és egy edénybe téve ráreszeljük a citrom héját, majd elkezdjük a főzést.
30-35 perc múlva beletesszük a mentát és további 25-30 percig (összesen kb 1 órát) főzzük.
Passzírozzuk vagy annak hiányában szűrőn, gézen illetve egy beavatott függönyön át (kinek mi a bejövős) leszűrjük, kicsepegtetjük és miután kissé visszahűlt, jól meg is gyötörjük, hogy kinyerjünk belőle minden értékes cseppjét.
Az így kapott szőlőlét visszatesszük a tűzre és a dzsemfix tasakon leírtak szerint a hozzáadott cukorral beforraljuk.
Még forrón üvegekbe töltjük, fémfedővel lezárjuk, egy pár percre fejtetőre állítjuk és hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni!
A szőlő és a menta ízkombinációja páratlan finomság, az ínyencek kedvence! :)
Ebből a mennyiségből 6 db (720 ml-es) üveggel készült.
Jó étvágyat kívánok!