Szőlődzsem mentával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 kg fekete szőlő (othelló)
  • 1 kg kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 citrom héja
  • 1 nagy csokor friss menta
  • 3 csomag 3:1 dzsemfix

Elkészítése:

Az egészséges szőlőfürtöket megmossuk, lecsepegtetjük és leszemezzük.

A friss mentát csokorba kötjük.

A szőlőszemeket kissé összetörjük (kesztyűben, mert nagyon fog vagy krumplinyomóval) és egy edénybe téve ráreszeljük a citrom héját, majd elkezdjük a főzést.

30-35 perc múlva beletesszük a mentát és további 25-30 percig (összesen kb 1 órát) főzzük.

Passzírozzuk vagy annak hiányában szűrőn, gézen illetve egy beavatott függönyön át (kinek mi a bejövős) leszűrjük, kicsepegtetjük és miután kissé visszahűlt, jól meg is gyötörjük, hogy kinyerjünk belőle minden értékes cseppjét.

Az így kapott szőlőlét visszatesszük a tűzre és a dzsemfix tasakon leírtak szerint a hozzáadott cukorral beforraljuk.

Még forrón üvegekbe töltjük, fémfedővel lezárjuk, egy pár percre fejtetőre állítjuk és hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni!

A szőlő és a menta ízkombinációja páratlan finomság, az ínyencek kedvence! :)

Ebből a mennyiségből 6 db (720 ml-es) üveggel készült.

Jó étvágyat kívánok!