Édes-savanyú mártás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg cukkíni hámozva és aprítva
- 1 kg sárgarépa hámozva és aprítva
- 2,5 l közepesen sűrű paradicsomlé
- 1 kg hagyma hámozva és apróra vágva
- 3 babérlevél
- 1 kg kápia paprika aprítva
- 1 kg fehér paprika aprítva
- 1,5 kg ananász befőtt (darabolt) a levével együtt
- 30 dkg cukor (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
- kb 1,5 dl almaecet
- 0,5 tasak curry
- 2 ek só
- 1 ek őrölt bors
- 2 ek pirospaprika
- 2 tasak 2:1-ben dzsemfix
- 1 dl olaj
Elkészítése:
Az olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát és a répát. Amikor a hagyma kezd összeesni, akkor hozzáadjuk a kápia és fehér paprikát, sót, borsot, fűszerpaprikát és a babérlevelet.
Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukkinit. Addig pároljuk, amíg a hozzávalók kissé összeesnek. Ez kb fél óra.
Ezután hozzáadjuk a befőttet a levével együtt és a cukrot, majd felöntjük a paradicsomlével, valamint belekeverjük a curryt is.
Majd mikor az egész felforrt, akkor hozzáadjuk az ecetet is, majd összeforraljuk. Ha szükséges, akkor azlésünknek megfelelően fűszerezhetjük.
Amikor beízesítettük, akkor a csomagoláson lévő leírás szerint hozzáadjuk a dzsemfixet is (ennek hiányában 2 ek keményítőt adjunk hozzá, hideg vízben elkeverve).
3 perc forralás után üvegekbe szedjük és száraz dunsztba tesszük addig, amíg ki nem hűl.