Édes-savanyú mártás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Édes-savanyú mártás

Hozzávalók:

  • 2 kg cukkíni hámozva és aprítva
  • 1 kg sárgarépa hámozva és aprítva
  • 2,5 l közepesen sűrű paradicsomlé
  • 1 kg hagyma hámozva és apróra vágva
  • 3 babérlevél
  • 1 kg kápia paprika aprítva
  • 1 kg fehér paprika aprítva
  • 1,5 kg ananász befőtt (darabolt) a levével együtt
  • 30 dkg cukor (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
  • kb 1,5 dl almaecet
  • 0,5 tasak curry
  • 2 ek só
  • 1 ek őrölt bors
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 tasak 2:1-ben dzsemfix
  • 1 dl olaj

Elkészítése:

Az olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát és a répát. Amikor a hagyma kezd összeesni, akkor hozzáadjuk a kápia és fehér paprikát, sót, borsot, fűszerpaprikát és a babérlevelet.

Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukkinit. Addig pároljuk, amíg a hozzávalók kissé összeesnek. Ez kb fél óra.

Ezután hozzáadjuk a befőttet a levével együtt és a cukrot, majd felöntjük a paradicsomlével, valamint belekeverjük a curryt is.

Majd mikor az egész felforrt, akkor hozzáadjuk az ecetet is, majd összeforraljuk. Ha szükséges, akkor az ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük.

Amikor beízesítettük, akkor a csomagoláson lévő leírás szerint hozzáadjuk a dzsemfixet is (ennek hiányában 2 ek keményítőt adjunk hozzá, hideg vízben elkeverve).

3 perc forralás után üvegekbe szedjük és száraz dunsztba tesszük addig, amíg ki nem hűl.