Babos zakuszka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg fejtett bab (fehér)
- 5 kg paradicsompaprika
- 3 kg kápia paprika
- 2 kg vöröshagyma
- 2 l paradicsomlé
- babérlevél ízlés szerint (1 kis tasak)
- 20 g fekete bors (1 kis tasak, szemes)
- só ízlés szerint
- 1,5 l napraforgó olaj
Elkészítése:
A babot puhára főzzük. Kb 70 %-át ledaráljuk vagy turmixszoljuk, a maradékot egyben hagyjuk és majd a végén a kész masszába forgatjuk.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és ledaráljuk.
A hagymát megpucoljuk, ledaráljuk, majd 1 l olajat felhevítünk és megdinszteljük benne a hagymát. Amikor már üveges, hozzáadjuk a ledarált paprikákat, majd addig főzzük, amíg sűrű nem lesz a massza, majd ekkor fűszerezzük.
A végén hozzáadjuk a maradék olajat, paradicsomlevet, darált babot és tovább főzzük, amíg az olaj ki nem ül a keverék tetejére. Ekkor hozzáadunk 1 kk szalicilt, jól elkeverjük és még kb 5 percig forrlajuk. Csak akkor adjuk hozzá az egész babot, amikor levettük a tűzről a keveréket.
A kész masszát alaposan elmosott üvegekbe merjük, jól lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük addig, amíg teljesen ki nem hűl.
Tipp:
Ebből a mennyiségből kb. 17-18db 420ml-es befőttes üveg lesz.