Babos zakuszka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
480 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg fejtett bab (fehér)
  • 5 kg paradicsompaprika
  • 3 kg kápia paprika
  • 2 kg vöröshagyma
  • 2 l paradicsomlé
  • babérlevél ízlés szerint (1 kis tasak)
  • 20 g fekete bors (1 kis tasak, szemes)
  • só ízlés szerint
  • 1,5 l napraforgó olaj

Elkészítése:

A babot puhára főzzük. Kb 70 %-át ledaráljuk vagy turmixszoljuk, a maradékot egyben hagyjuk és majd a végén a kész masszába forgatjuk.

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és ledaráljuk.

A hagymát megpucoljuk, ledaráljuk, majd 1 l olajat felhevítünk és megdinszteljük benne a hagymát. Amikor már üveges, hozzáadjuk a ledarált paprikákat, majd addig főzzük, amíg sűrű nem lesz a massza, majd ekkor fűszerezzük.

A végén hozzáadjuk a maradék olajat, paradicsomlevet, darált babot és tovább főzzük, amíg az olaj ki nem ül a keverék tetejére. Ekkor hozzáadunk 1 kk szalicilt, jól elkeverjük és még kb 5 percig forrlajuk. Csak akkor adjuk hozzá az egész babot, amikor levettük a tűzről a keveréket.

A kész masszát alaposan elmosott üvegekbe merjük, jól lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük addig, amíg teljesen ki nem hűl.

Tipp:

Ebből a mennyiségből kb. 17-18db 420ml-es befőttes üveg lesz.