Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

12 ellenállhatatlan kelt kalács recept, ahogy a nagyi készíti!

Dátum: 2024-09-12 / Írta: Budai István / Látták: /

A nagymama konyhájában készült kelt kalácsok varázsa semmihez sem fogható: puha, illatos tészta, finom töltelékek, és az a semmi mással nem összehasonlítható otthonos érzés. A kalács készítése igazi művészet, amit a nagymamák mesterfokon űznek, és most itt van 12 ellenállhatatlan recept, amit minden kalácsrajongónak érdemes kipróbálnia.




  • A mákos kalács a magyar konyha egyik klasszikusa, amelyben a mák édesen szaftos töltelékként simul a puha tésztába. A mini kalács vaníliakrémmel töltve egy igazi különlegesség, amely tökéletes desszert lehet bármilyen alkalomra. A kakaós kalács gazdag csokoládés ízével minden édesszájút elbűvöl, míg a kelt almás kalács az almával és fahéjjal fűszerezett finomságok kedvelőinek kedvence lesz.

    Az ostoros rétes a hagyományos rétest és a kalácsot ötvözi, így egy különlegesen réteges, ropogós és szaftos édességet eredményez. A kakaós-csíkos kalács nemcsak ízével, hanem látványos megjelenésével is hódít. A lúdláb kalács egy régi klasszikus, amelyben a tészta és a gazdag töltelék ízharmóniája teszi emlékezetessé minden falatját.

    A túrós kalács egy igazán könnyed, lágy és krémes finomság, amit a túrós édességek szerelmesei biztosan imádni fognak. A csavart diós kalács a dióval töltött kalácsok szerelmeseinek tökéletes választás, amely egyszerre omlós és gazdag. A diós és mákos fonott kalács a hagyományos ízek kedvelőinek két klasszikust is kínál egyben: a diós és mákos töltelék tökéletesen egészíti ki egymást.

    A Bounty kalács a kókusz és csokoládé kedvelőinek álma, amely egy egzotikus csavart visz a hagyományos kalácsok közé. Végül, a nutellás kalács modern kedvenc, ahol a Nutella gazdag, krémes tölteléke édesíti meg ezt az ellenállhatatlan kelt tésztát.

    Ezek a kalácsok nemcsak finomak, de igazi családi kedvencek is, amelyek minden alkalmat különlegessé varázsolnak!

    1. Mákos kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1/2 l tej
    • 10 dkg zsír
    • 5 dkg élesztő
    • 2 ek cukor
    • 80 dkg finomliszt

    Töltelék:

    • 40 dkg darált mák
    • 20 dkg cukor
    • 2 dl tej
    • 1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
    • meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • kb 0,5 dl tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Mini kalács vaníliakrémmel töltve recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tészta hozzávalói:

    • 50 dkg liszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 csomag instant élesztőpor
    • 2,5 dl tej (langyos)
    • 4 ek kristálycukor
    • 1,5 dl étolaj
    • csipet só

    Krém hozzávalói:

    • 5 dl tej
    • 2 cs vaníliás pudingpor
    • 5 ek kristálycukor
    • 10 dkg margarin
    • 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • kb 1 kk tej

    Szóráshoz:

    • porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Kakaós kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 3 dl tej
    • 3 ek cukor
    • 5 dkg friss élesztő
    • 2 ek olvasztott vaj
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 60 dkg liszt
    • 1 csapott mk só

    Kakaós töltelék:

    • 8 dkg vaj
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 5 ek porcukor
    • 3 púpos tk kakaó
    • 1 tk rumaroma
    • fahéj

    Tetejére:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • kevés tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Kelt almás kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2,5 dl tej
    • 2 ek cukor
    • 45 dkg liszt
    • csipetnyi só
    • 4 dkg vaj
    • 2,5 dkg élesztő

    A töltelékhez:

    • 5 közepes méretű alma
    • 1-1 teáskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
    • csipetnyi őrölt gyömbér
    • 4 ek méz
    • zsemlemorzsa

    Tetejére:

    • 0,5 dl tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Ostoros kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg liszt
    • 2 kanál olaj
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipetnyi só
    • 5 dkg élesztő
    • 4 dl langyos tej
    • 4 kanál cukor

    Krém:

    • 25 dkg margarin
    • 25 dkg porcukor
    • 3 kanál kakaó

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Kakaós csíkos kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 1,5 dkg élesztő
    • 1 dl tej
    • 1 citromos joghurt (125 g-os)
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
    • 1 ek porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 3 dkg vaj
    • 1 csipet só
    • 1,5 ek cukrozatlan kakaópor
    • 3 ek víz

    Lekenéshez:

    • 2 ek tejszín
    • 1 ek olvasztott vaj
    • 1 ek tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Lúdláb kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
    • 1 ek búzasikér
    • 25 g friss élesztő
    • 1 kk só
    • 3 ek porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 50 ml étolaj
    • kb 2-2,5 dl langyos tej

    Töltelék:

    • 3 ek kakaópor
    • 5 ek porcukor
    • kb 10 dkg olvasztott vaj
    • 3 ek rumaroma
    • kb fél ü meggybefőtt

    Tetejére:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Túrós kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 5 dl tej
    • 12 dkg vaj
    • 12 dkg kristálycukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 5 dkg élesztő
    • 1 kg liszt
    • fél citrom reszelt héja
    • 1 kávéskanál só

    Töltelékhez:

    • 75 dkg túró
    • 10 dkg porcukor
    • 2 dl tejföl
    • 1 ek búzadara
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • 1 cs vaníliás cukor

    Kenéshez:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Csavart diós kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 70 dkg liszt
    • 10  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 dkg olvasztott vaj
    • 3 cs vaníliás cukor
    • csipet só
    • 3 dkg friss élesztő
    • 2 dl meleg tej
    • egy citrom reszelt héja

    Töltelék:

    • 50 dkg darált dió
    • 25 dkg cukor
    • 1,5 dl tej

    Szirup:

    • 1 bögre víz (2,5 dl)
    • 1 bögre cukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Diós és mákos fonott kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg rétes liszt
    • 30 dkg kenyér liszt
    • 30 dkg finom liszt
    • 4 dkg élesztő-friss
    • 2 dl habtejszín
    • 2 dl tej
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-egész
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-sárgája
    • 5 dkg vaj-olvasztva
    • 12 dkg cukor
    • 2 tk só

    A dió töltelékhez:

    • 21 dkg dió-darálva
    • 15 dkg cukor
    • 10 dkg vörös és fekete mix

    A mák töltelékhez:

    • 21 dkg mák-darálva
    • 15 dkg cukor
    • 10 dkg vörös és fekete mix

    A tetejére:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-lekenéshez
    • 3,5 dkg szeletelt mandula-opcionális

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Bounty kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tészta:

    • 25 dkg liszt
    • 1 csomag instant élesztőpor
    • 5 dkg cukor
    • 5 dkg margarin (olvasztott)
    • 80 ml tej (langyos)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só

    Kókusz töltelék:

    • 1,2 dl tej
    • 7 dkg cukor
    • 2 dkg margarin
    • 1 tk vanília aroma
    • 10 dkg kókuszreszelék

    Csokoládé töltelék:

    • 1,5 tábla csokoládé (tej-, vagy étcsokoládé)

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 ek víz

    Tetejére:

    • porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Nutellás kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 csipet só
    • 5 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 10 dkg olvasztott vaj
    • 3 dl langyos tej
    • reszelt citromhéj, ízlés szerint
    • 1 üveg Nutella
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
    • 1 marék durvára tört mogyoró

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá