Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos kalács recept

Mákos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1/2 l tej
    • 10 dkg zsír
    • 5 dkg élesztő
    • 2 ek cukor
    • 80 dkg finomliszt

    Töltelék:

    • 40 dkg darált mák
    • 20 dkg cukor
    • 2 dl tej
    • 1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
    • meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • kb 0,5 dl tej

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

    A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.

    Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.

    A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojás sárga és tej keverékével.

    A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá