Őzsült erdei gombás rizskrokettel, galagonya ketchuppal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg őzcomb filé
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 1 kk mustár
- olaj
A kroketthez:
- 1/2 csésze rizs
- 1,5 csésze alaplé vagy víz
- 15 dkg erdei gomba
- kevés kakukkfű
A panírozáshoz:
- 10 dkg liszt
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl olaj (a sütéshez)
A ketchuphoz:
- 20 dkg galagonya
- 2 dl víz
- 1 dl almaecet
- 5 dkg barna cukor
- csipet só és őrölt bors
- 1/2 kk gyömbérpor
- 1/2 kk őrölt szegfűbors
- 1/2 kk szerecsendió
- 2 szem szegfűszeg
Elkészítése:
Elkészítjük a pácot: a hagymát és a fokhagymát összezúzva tálba teszünk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és kb. 1 dl olajat. Elkeverjük.
A húst lehártyázzuk és a pácba forgatjuk. Lefedjük és legalább 2 órát hűtőben pácoljuk (legjobb ha egy éjszakára).
A galagonya ketchuphoz a galagonyát puhára főzzük a vízben, ha megfőtt, átpasszírozzuk. Hozzáadjuk az almaecetet, cukrot, sót és a többi fűszert, majd visszatesszük még 5-10 percere főni.
Közben ne felejtsük kevergetni!
A kroketthez elkészítjük a rizst a szokásos módon (olajon fehéredésig pirítjuk, aztán alaplével felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.
A gombát felaprítjuk és nagy lángon, pici olajon sóval és kakukkfűvel megpirítjuk. Az elkészült rizsbe forgatjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle és szokásos módon bepanírozzuk: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk a golyókat, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük.