Őzsült erdei gombás rizskrokettel, galagonya ketchuppal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg őzcomb filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1 kk mustár
  • olaj

A kroketthez:

  • 1/2 csésze rizs
  • 1,5 csésze alaplé vagy víz
  • 15 dkg erdei gomba
  • kevés kakukkfű

A panírozáshoz:

  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl olaj (a sütéshez)

A ketchuphoz:

  • 20 dkg galagonya
  • 2 dl víz
  • 1 dl almaecet
  • 5 dkg barna cukor
  • csipet só és őrölt bors
  • 1/2 kk gyömbérpor
  • 1/2 kk őrölt szegfűbors
  • 1/2 kk szerecsendió
  • 2 szem szegfűszeg

Elkészítése:

Elkészítjük a pácot: a hagymát és a fokhagymát összezúzva tálba teszünk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és kb. 1 dl olajat. Elkeverjük.

A húst lehártyázzuk és a pácba forgatjuk. Lefedjük és legalább 2 órát hűtőben pácoljuk (legjobb ha egy éjszakára).

A galagonya ketchuphoz a galagonyát puhára főzzük a vízben, ha megfőtt, átpasszírozzuk. Hozzáadjuk az almaecetet, cukrot, sót és a többi fűszert, majd visszatesszük még 5-10 percere főni.

Közben ne felejtsük kevergetni!

A kroketthez elkészítjük a rizst a szokásos módon (olajon fehéredésig pirítjuk, aztán alaplével felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.

A gombát felaprítjuk és nagy lángon, pici olajon sóval és kakukkfűvel megpirítjuk. Az elkészült rizsbe forgatjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle és szokásos módon bepanírozzuk: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk a golyókat, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük.