Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zserbó torta recept

Zserbó torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
    A tésztához:

    • 45 dkg liszt
    • 20 dkg vaj
    • 2 ek tejföl
    • 3,5 gramm instant élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 10 dkg cukor

    A töltelékhez:

    • 30 dkg darált dió
    • 1 citrom reszelt héja
    • 10 dkg cukor
    • 40 dkg sárgabarack lekvár

    A díszítéshez:

    • 15 dkg csokoládé
    • 1 ek étolaj
    • 10 db fél dió
    • 2 marék dió
    • 5 dkg tejcsokoládés vörös áfonya
    • 10 dkg cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • kristálycukor

    Elkészítése:

    A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, szódabikarbónát és porcukrot.

    Hozzáadjuk a tojássárgákat,a vajat is és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy jól nyújtható legyen.

    A tésztát 5 darab cipóra osztjuk és egyenként 24 cm-es lapokká nyújtjuk.

    A darált diót keverjük össze a cukorral, reszelt citrom héjjal.

    A kapcsos tortaformánk aljára vágjunk sütőpapírból egy kört. Az első lapot az aljára tesszük és bőven megkenjük lekvárral, majd cukrozott dióval megszórjuk. A másik lapot rátesszük és addig folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogy a tészta.

    A felső lapot megszurkáljuk villával, teljesen az aljáig, hogy a gőz távozni tudjon.

    Fél órát kelni hagyjuk, majd 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
    Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Hagyjuk a formában kihűlni.

    Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében ezután egy villa segítségével egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban. Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni. Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg még őket bőven kristálycukorral és hagyjuk megszáradni.

    A díszítéshez a 10 dkg cukrot karamellizáljuk, amikor felolvad a 2 marék diót beleforgatjuk.

    Egy vajjal lekent tányérra borítjuk, amikor kihűlt aprítógépben apróra zúzzuk.

    A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk föl vízgőz fölött, keverjünk el benne egy evőkanál olajat, majd csurgassuk a torta tetejére, kenjük el és a lefolyó csokit kenjük el az oldalán.

    Még mielőtt megdermedni óvatosan “nyomkodjuk az oldalára a karamelles diót, a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a torta közepére a csokis áfonya szemeket.

    Ha megdermedt a csoki, szeletelhetjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá