Zserbó torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 ek tejföl
  • 3,5 gramm instant élesztő
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 10 dkg cukor

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 40 dkg sárgabarack lekvár

A díszítéshez:

  • 15 dkg csokoládé
  • 1 ek étolaj
  • 10 db fél dió
  • 2 marék dió
  • 5 dkg tejcsokoládés vörös áfonya
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojásfehérje
  • kristálycukor

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, szódabikarbónát és porcukrot.

Hozzáadjuk a tojássárgákat,a vajat is és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy jól nyújtható legyen.

A tésztát 5 darab cipóra osztjuk és egyenként 24 cm-es lapokká nyújtjuk.

A darált diót keverjük össze a cukorral, reszelt citrom héjjal.

A kapcsos tortaformánk aljára vágjunk sütőpapírból egy kört. Az első lapot az aljára tesszük és bőven megkenjük lekvárral, majd cukrozott dióval megszórjuk. A másik lapot rátesszük és addig folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogy a tészta.

A felső lapot megszurkáljuk villával, teljesen az aljáig, hogy a gőz távozni tudjon.

Fél órát kelni hagyjuk, majd 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Hagyjuk a formában kihűlni.

Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében ezután egy villa segítségével egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban. Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni. Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg még őket bőven kristálycukorral és hagyjuk megszáradni.

A díszítéshez a 10 dkg cukrot karamellizáljuk, amikor felolvad a 2 marék diót beleforgatjuk.

Egy vajjal lekent tányérra borítjuk, amikor kihűlt aprítógépben apróra zúzzuk.

A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk föl vízgőz fölött, keverjünk el benne egy evőkanál olajat, majd csurgassuk a torta tetejére, kenjük el és a lefolyó csokit kenjük el az oldalán.

Még mielőtt megdermedni óvatosan “nyomkodjuk az oldalára a karamelles diót, a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a torta közepére a csokis áfonya szemeket.

Ha megdermedt a csoki, szeletelhetjük.