Szilvás-fahéjas-diós babka recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 7 g szárított élesztő (1 zacskó)
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 7 dkg olvasztott vaj
- csipetnyi só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 3 dkg vaj
- 10 ek gyümölcslekvár (én most áfonyával készítettem)
- kb 10-15 db szilva kockázva
- 1 tk fahéj
- 1 maréknyi durvára tört dió
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük és jól kidagasztjuk.
Lefedve kb fél óráig pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (érdemes a tésztát két részre osztani, mert úgy egyszerűbb lesz majd fonni a kalácsot).
A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd tetszés szerint lekvárral. Ha a lekvár nem kenhető, egy kis langyos vízzel javíthatunk az állagán.
A lekvárra tehetjük az aprított szilvát is, amit megszórunk fahéjjal, illetve az aprított dióval.
Ezután a hosszabbik felétől óvatosan feltekerjük a tésztát. A feltekert rudat ezután óvatosan hosszában félbevágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen.
Ha az elején a tésztát nem osztottuk ketté, akkor most kell elfeleznünk a kalácsot, majd azt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
30 percig pihentetjük. Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »