Szilvás-fahéjas-diós babka recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 7 g szárított élesztő (1 zacskó)
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 7 dkg olvasztott vaj
- csipetnyi só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 3 dkg vaj
- 10 ek gyümölcslekvár (én most áfonyával készítettem)
- kb 10-15 db szilva kockázva
- 1 tk fahéj
- 1 maréknyi durvára tört dió
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük és jól kidagasztjuk.
Lefedve kb fél óráig pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (érdemes a tésztát két részre osztani, mert úgy egyszerűbb lesz majd fonni a kalácsot).
A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd tetszés szerint lekvárral. Ha a lekvár nem kenhető, egy kis langyos vízzel javíthatunk az állagán.
A lekvárra tehetjük az aprított szilvát is, amit megszórunk fahéjjal, illetve az aprított dióval.
Ezután a hosszabbik felétől óvatosan feltekerjük a tésztát. A feltekert rudat ezután óvatosan hosszában félbevágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen.
Ha az elején a tésztát nem osztottuk ketté, akkor most kell elfeleznünk a kalácsot, majd azt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
30 percig pihentetjük. Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.