Szilvás-fahéjas-diós babka recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 7 g szárított élesztő (1 zacskó)
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 7 dkg olvasztott vaj
- csipetnyi só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 3 dkg vaj
- 10 ek gyümölcslekvár (én most áfonyával készítettem)
- kb 10-15 db szilva kockázva
- 1 tk fahéj
- 1 maréknyi durvára tört dió
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük és jól kidagasztjuk.
Lefedve kb fél óráig pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (érdemes a tésztát két részre osztani, mert úgy egyszerűbb lesz majd fonni a kalácsot).
A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd tetszés szerint lekvárral. Ha a lekvár nem kenhető, egy kis langyos vízzel javíthatunk az állagán.
A lekvárra tehetjük az aprított szilvát is, amit megszórunk fahéjjal, illetve az aprított dióval.
Ezután a hosszabbik felétől óvatosan feltekerjük a tésztát. A feltekert rudat ezután óvatosan hosszában félbevágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen.
Ha az elején a tésztát nem osztottuk ketté, akkor most kell elfeleznünk a kalácsot, majd azt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
30 percig pihentetjük. Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









