Szilvás-fahéjas-diós babka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 7 g szárított élesztő (1 zacskó)
  • 2,5 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • csipetnyi só
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • 3 dkg vaj
  • 10 ek gyümölcslekvár (én most áfonyával készítettem)
  • kb 10-15 db szilva kockázva
  • 1 tk fahéj
  • 1 maréknyi durvára tört dió

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük és jól kidagasztjuk.

Lefedve kb fél óráig pihentetjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (érdemes a tésztát két részre osztani, mert úgy egyszerűbb lesz majd fonni a kalácsot).

A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd tetszés szerint lekvárral. Ha a lekvár nem kenhető, egy kis langyos vízzel javíthatunk az állagán.

A lekvárra tehetjük az aprított szilvát is, amit megszórunk fahéjjal, illetve az aprított dióval.

Ezután a hosszabbik felétől óvatosan feltekerjük a tésztát. A feltekert rudat ezután óvatosan hosszában félbevágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen.

Ha az elején a tésztát nem osztottuk ketté, akkor most kell elfeleznünk a kalácsot, majd azt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

30 percig pihentetjük. Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.