Somlói torta recept

Hozzávalók:
Sárga piskóta:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek cukor
- 3 evőkanál finomliszt
Diós piskóta:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek cukor
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 dkg dió (darált)
Kakaós piskóta:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek cukor
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
Szirup:
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 3 ek rum
- 1 citrom reszelt héja
Krém:
- 2 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
- 8 dl tej
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 g zselatin
Díszítés:
- 5 dl habtejszín
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítése:
Egyenként megsütjük a piskótákat. A tojásokat szétválkasztjuk. A sárgákat a cukorral jól kihabosítjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük óvatosan a kihabosított sárkáat is, végül a lisztet is beleszitáljuk (a kakaóshoz a liszten kívül még a kakóport, a dióshoz pedig a diót tesszük hozzá), majd óvatosan beleforgatjuk a habba.
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük külön-külön a piskótákat, majd kihűtjük.
A szirup hozzávalóit összeforraljuk, majd kihűtjük.
A szintén kihűlt tortalapokat átkenjük a sziruppal és a mazsolát is egyenletesen elosztjuk a lapokon.
A pudingporokat a tojássárgákkal, a cukorral, zselatinnal, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is és lángelosztót alá téve sűrűre főzzük.
A felvert tojásfehérjéket a még forró krémbe keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, de mielőtt megdermedne, összeállítjuk a tortát.
Alulra tesszük a kakaós lapot, megkenjük a krém 1/3-ával. Erre kerül a diós lap, a krém harmada, majd a sárga piskóta. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk krémmel. Lehet még a lapok közé durvára vagdalt diót szórni.
A torta oldalát darált dióval panírozzuk.
A tejszínhabot felverjük és a nagyobb részével bevonjuk a torta tetejét. A maradék tejszínből habzsák segítségével rózsákat nyomunk körben a torta szélére. Minden tejszínrózsára egy szem mazsolát teszünk (nekem maradt a szirupban főzöttből).
A csokit az olajjal felolvasztjuk (pl mikróban) és a torta tetejére csorgatjuk.
Jót tesz a tortának, ha 1 éjszakát áll a hűtőben, persze ha kibírjuk addig.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »