Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Somlói galuska torta recept

Somlói galuska torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Piskótához:

    • 9  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 9 csapott ek kristálycukor
    • 9 csapott ek liszt
    • 1/2 cs sütőpor
    • csipet só

    Krémhez:

    • 2 cs csokis-mogyorós tortakrém
    • 8 dl tej
    • 1 cs csokoládé desszert öntet
    • 250 ml tej
    • 1 ek kristálycukor
    • 2 ek rum vagy 1 ek rumaroma
    • 10 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó

    Tálaláshoz:

    • 300 ml habtejszín

    Elkészítése:

    A piskótához kibélelünk vagy kikenünk egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformát.

    A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
    A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgákhoz hozzáadjuk a sütőport és a cukrot, majd szinte fehéredésig kevergetjük, hogy szép sima, krémes állaga legyen.

    A tojáshabhoz hozzáadjuk a sárga krémet és a lisztet kanalanként adagolva lazán, könnyedén belekeverjük.

    Végül a tésztát beleöntjük a tortaformába, a tetejét elsimítjuk és légkeveréssel sütjük nagyjából 20-22 percig.

    A sütőből kivéve kiszedjük a formából és rácsra tesszük!

    Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a csokikrémeket.

    A tortakrém gyorsan elkészül, mert csak tejjel össze kell turmixolni.

    A desszert öntetet pedig tűz fölött edényben kell készíteni, amihez a végén hozzáadjuk a rumot és egy tábla étcsokit. Gazdagabb ízt kölcsönös és szilárdabb lesz, miután kihűlt.

    A piskóta szélén egy 2 cm-es peremet körben kivágunk, majd a kivágott körpiskótának az aljáról egy keskeny lapot is levágunk, amit visszahelyezünk a körpiskóta aljára. Így készítettünk egy üreges piskótát, amit rétegesen kell megtölteni ugyanúgy, mintha egy nagyobb tálba raknánk össze a somlóit.

    A maradék piskótát felcsíkozzuk és a csíkokat is ujjnyi darabokra szeleteljük.

    Alulra egy réteg krémet kenünk, majd erre jönnek a piskóta darabok, ezután ismét krém, majd megint piskóta…stb.
    A tetejére és az oldalára kissé lecsorgatva ráöntjük a csoki öntetet és a tortát betesszük a hűtőbe legalább másfél órára.

    Legvégül a tejszínt kemény habbá verjük és egy részével nyomózsákból körbedíszítjük, tehetünk rá menta levelet és kis gyümölcsdarabokat.

    A maradék habtejszínnel a szeletelésnél a tányéron turbózzuk fel ki-ki ízlése szerint halmozhatja.
    A tetején megszilárdult csokiba szülinapi számokat vagy feliratokat lehet készíteni.

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá