Hozzávalók:
Piskótához:
Krémhez:
Tálaláshoz:
Elkészítése:
A piskótához kibélelünk vagy kikenünk egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgákhoz hozzáadjuk a sütőport és a cukrot, majd szinte fehéredésig kevergetjük, hogy szép sima, krémes állaga legyen.
A tojáshabhoz hozzáadjuk a sárga krémet és a lisztet kanalanként adagolva lazán, könnyedén belekeverjük.
Végül a tésztát beleöntjük a tortaformába, a tetejét elsimítjuk és légkeveréssel sütjük nagyjából 20-22 percig.
A sütőből kivéve kiszedjük a formából és rácsra tesszük!
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a csokikrémeket.
A tortakrém gyorsan elkészül, mert csak tejjel össze kell turmixolni.
A desszert öntetet pedig tűz fölött edényben kell készíteni, amihez a végén hozzáadjuk a rumot és egy tábla étcsokit. Gazdagabb ízt kölcsönös és szilárdabb lesz, miután kihűlt.
A piskóta szélén egy 2 cm-es peremet körben kivágunk, majd a kivágott körpiskótának az aljáról egy keskeny lapot is levágunk, amit visszahelyezünk a körpiskóta aljára. Így készítettünk egy üreges piskótát, amit rétegesen kell megtölteni ugyanúgy, mintha egy nagyobb tálba raknánk össze a somlóit.
A maradék piskótát felcsíkozzuk és a csíkokat is ujjnyi darabokra szeleteljük.
Alulra egy réteg krémet kenünk, majd erre jönnek a piskóta darabok, ezután ismét krém, majd megint piskóta…stb.
A tetejére és az oldalára kissé lecsorgatva ráöntjük a csoki öntetet és a tortát betesszük a hűtőbe legalább másfél órára.
Legvégül a tejszínt kemény habbá verjük és egy részével nyomózsákból körbedíszítjük, tehetünk rá menta levelet és kis gyümölcsdarabokat.
A maradék habtejszínnel a szeletelésnél a tányéron turbózzuk fel ki-ki ízlése szerint halmozhatja.
A tetején megszilárdult csokiba szülinapi számokat vagy feliratokat lehet készíteni.
Jó étvágyat kívánok!