Somlói galuska torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 9 tojás
  • 9 csapott ek kristálycukor
  • 9 csapott ek liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

Krémhez:

  • 2 cs csokis-mogyorós tortakrém
  • 8 dl tej
  • 1 cs csokoládé desszert öntet
  • 250 ml tej
  • 1 ek kristálycukor
  • 2 ek rum vagy 1 ek rumaroma
  • 10 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó

Tálaláshoz:

  • 300 ml habtejszín

Elkészítése:

A piskótához kibélelünk vagy kikenünk egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformát.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgákhoz hozzáadjuk a sütőport és a cukrot, majd szinte fehéredésig kevergetjük, hogy szép sima, krémes állaga legyen.

A tojáshabhoz hozzáadjuk a sárga krémet és a lisztet kanalanként adagolva lazán, könnyedén belekeverjük.

Végül a tésztát beleöntjük a tortaformába, a tetejét elsimítjuk és légkeveréssel sütjük nagyjából 20-22 percig.

A sütőből kivéve kiszedjük a formából és rácsra tesszük!

Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a csokikrémeket.

A tortakrém gyorsan elkészül, mert csak tejjel össze kell turmixolni.

A desszert öntetet pedig tűz fölött edényben kell készíteni, amihez a végén hozzáadjuk a rumot és egy tábla étcsokit. Gazdagabb ízt kölcsönös és szilárdabb lesz, miután kihűlt.

A piskóta szélén egy 2 cm-es peremet körben kivágunk, majd a kivágott körpiskótának az aljáról egy keskeny lapot is levágunk, amit visszahelyezünk a körpiskóta aljára. Így készítettünk egy üreges piskótát, amit rétegesen kell megtölteni ugyanúgy, mintha egy nagyobb tálba raknánk össze a somlóit.

A maradék piskótát felcsíkozzuk és a csíkokat is ujjnyi darabokra szeleteljük.

Alulra egy réteg krémet kenünk, majd erre jönnek a piskóta darabok, ezután ismét krém, majd megint piskóta…stb.
A tetejére és az oldalára kissé lecsorgatva ráöntjük a csoki öntetet és a tortát betesszük a hűtőbe legalább másfél órára.

Legvégül a tejszínt kemény habbá verjük és egy részével nyomózsákból körbedíszítjük, tehetünk rá menta levelet és kis gyümölcsdarabokat.

A maradék habtejszínnel a szeletelésnél a tányéron turbózzuk fel ki-ki ízlése szerint halmozhatja.
A tetején megszilárdult csokiba szülinapi számokat vagy feliratokat lehet készíteni.

Jó étvágyat kívánok!