Rákóczi túrós torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta (a bögre 2,5 dl-es):
- 1,5 bögre liszt
- 1 cs sütőpor
- 20 dkg puha vaj
- fél bögre cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1,5 citrom leve
- citrom reszelt héja
- 3 ek baracklekvár
Krém:
- 50 dkg túró
- 3 ek búzadara
- 5 dkg cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
Tetejére:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 4 ek porcukor
- félüveg baracklekvár
Elkészítése:
Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tészta hozzávalóit a lekvár kivételével gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kinyújtjuk forma nagyságúra és beletesszük. Villával megszurkáljuk a tésztát, majd kb 10-15 percig sütjük, vagy amíg egy kis színt nem kap.
Kivesszük a sütőből, majd még forrón rákenjük a 3 ek lekvárt.
A krém hozzávalóit egy tába tesszük és ha tudjuk, akkor villával alaposan összedolgozzuk, ha nagyon rögös maradna a túró, akkor botmixerrel, turmixszal átdolgozhatjuk még.
A kész krémet rákenjük a tésztára és visszatoljuk a sütőbe. Kb 30-35 percig sütjük (tűpróbát végezzünk).
A fehérjéket félig felverjük, majd a cukrot hozzáadjuk és keményre felverjük. A kemény habot egy nylon zacskóba tesszük, majd a sarkát levágjuk és elkezdjük vele berácsozni a sütit tetejét.
Ha a hab rákerült, akkor a fél üveg lekvárt kissé felmelegítjük, majd azt is egy zacskóba tesszük. Lyukat vágunk a sarkán és a hab közötti réseket lekvárral töltjük fel.
Közben a sütő hőmérsékletét 100-120 fokra mérsékeljük és visszatoljuk a sütemény. Addig szárítjuk, amíg a hab szép színt kap.
Teljesen kihűtve szeleteljük és kínáljuk.
Aki szeretne tehet a túróba mazsolát.