Rákóczi túrós torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta (a bögre 2,5 dl-es):

  • 1,5 bögre liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg puha vaj
  • fél bögre cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 1,5 citrom leve
  • citrom reszelt héja
  • 3 ek baracklekvár

Krém:

  • 50 dkg túró
  • 3 ek búzadara
  • 5 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor

Tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 4 ek porcukor
  • félüveg baracklekvár

Elkészítése:

Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tészta hozzávalóit a lekvár kivételével gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kinyújtjuk forma nagyságúra és beletesszük. Villával megszurkáljuk a tésztát, majd kb 10-15 percig sütjük, vagy amíg egy kis színt nem kap.

Kivesszük a sütőből, majd még forrón rákenjük a 3 ek lekvárt.

A krém hozzávalóit egy tába tesszük és ha tudjuk, akkor villával alaposan összedolgozzuk, ha nagyon rögös maradna a túró, akkor botmixerrel, turmixszal átdolgozhatjuk még.

A kész krémet rákenjük a tésztára és visszatoljuk a sütőbe. Kb 30-35 percig sütjük (tűpróbát végezzünk).

A fehérjéket félig felverjük, majd a cukrot hozzáadjuk és keményre felverjük. A kemény habot egy nylon zacskóba tesszük, majd a sarkát levágjuk és elkezdjük vele berácsozni a sütit tetejét.

Ha a hab rákerült, akkor a fél üveg lekvárt kissé felmelegítjük, majd azt is egy zacskóba tesszük. Lyukat vágunk a sarkán és a hab közötti réseket lekvárral töltjük fel.

Közben a sütő hőmérsékletét 100-120 fokra mérsékeljük és visszatoljuk a sütemény. Addig szárítjuk, amíg a hab szép színt kap.

Teljesen kihűtve szeleteljük és kínáljuk.

Aki szeretne tehet a túróba mazsolát.