Oroszkrém torta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 9 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 9 ek cukor
- 9 evőkanál finomliszt
Krém:
- 10 dkg kristálycukor
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 g mazsola
- 0,5 dl rum (barna)
- 6 dl habtejszín
- 1 csomag expressz zselatin fix (nem kell külön felfőzni, egyszerűen csak hozzá kell keverni)
Elkészítése:
Hagyományos módon piskótát sütünk.
Egy 26 cm-es átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral (csak az alját) és a sütőt bemelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy tálba öntjük, a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és a cukrot. Végül a lisztet.
A masszát beleöntjük a formába és mehet a sütőbe. Kb 20 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, a formából egy rácsra tesszük, teljesen kihűtjük, majd 3 lapba vágjuk.
A krémhez a cukrot és a tojássárgákat keverjük el, adjuk hozzá a tejet és forraljuk fel. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk az express zselatin fixet.
A mazsolát beáztatjuk rumba, majd lecsepegtetjük.
A habtejszínt habbá verjük. A hab 3/4 részét belekeverjük a krémre, a többit félretesszük a díszítéshez.
A kihűlt krémbe apránként belekeverjük a tejszínhab 3/4 részét, a többivel majd díszítjük a tortát.
A piskóta alsó lapját egy tálcára helyezzük és rátesszük a krém 1/3-át. A krémet úgy osszuk be, hogy a tortát is be kell vonni vele. A krém első részét rákenjük az alsó lapra, majd megszórjuk a rumba áztatott mazsolával.
Rátesszük a 2. lapot, ezt megkenjük a krém második felével, megszórjuk a maradék mazsolával. Ráhelyezzük az utolsó lapot és a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.
Én a díszítésre szánt tejszínhabba kevertem ételszínezéket. Az első adagba csak 3 cseppet, aztán megdupláztam, hogy intenzívebbek legyen a színek. Ízlés szerint díszítjük.