Oroszkrém torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 9 tojás
  • csipet só
  • 9 ek cukor
  • 9 evőkanál finomliszt

Krém:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g mazsola
  • 0,5 dl rum (barna)
  • 6 dl habtejszín
  • 1 csomag expressz zselatin fix (nem kell külön felfőzni, egyszerűen csak hozzá kell keverni)

Elkészítése:

Hagyományos módon piskótát sütünk.

Egy 26 cm-es átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral (csak az alját) és a sütőt bemelegítjük 180 fokra.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy tálba öntjük, a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és a cukrot. Végül a lisztet.

A masszát beleöntjük a formába és mehet a sütőbe. Kb 20 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, a formából egy rácsra tesszük, teljesen kihűtjük, majd 3 lapba vágjuk.

A krémhez a cukrot és a tojássárgákat keverjük el, adjuk hozzá a tejet és forraljuk fel. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk az express zselatin fixet.

A mazsolát beáztatjuk rumba, majd lecsepegtetjük.

A habtejszínt habbá verjük. A hab 3/4 részét belekeverjük a krémre, a többit félretesszük a díszítéshez.

A kihűlt krémbe apránként belekeverjük a tejszínhab 3/4 részét, a többivel majd díszítjük a tortát.

A piskóta alsó lapját egy tálcára helyezzük és rátesszük a krém 1/3-át. A krémet úgy osszuk be, hogy a tortát is be kell vonni vele. A krém első részét rákenjük az alsó lapra, majd megszórjuk a rumba áztatott mazsolával.
Rátesszük a 2. lapot, ezt megkenjük a krém második felével, megszórjuk a maradék mazsolával. Ráhelyezzük az utolsó lapot és a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.

Én a díszítésre szánt tejszínhabba kevertem ételszínezéket. Az első adagba csak 3 cseppet, aztán megdupláztam, hogy intenzívebbek legyen a színek. Ízlés szerint díszítjük.