Mézeskalácsos sajttorta recept

Barna vajhoz:
- 225 g vaj
Mézeskalácsos tésztához:
- 285 g ledarált mézeskalács
- 120 ml barna vaj
- 28 g barnacukor
Sajttortához:
- 910 g mascarpone
- 220 g barnacukor
- 24 g kukoricakeményítő
- 82 g tejföl
- 85 g melasz vagy datolyaszirup
- 2 tk vaníliaaroma
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 ek őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűbors
- 1 mk szerecsendió
- 1 mk szegfűszeg
- 3 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- maradék barna vaj
Ganache-hoz:
- 130 g fehér csokoládé
- 45 ml cukrászhab
Díszítéshez:
- 150 ml cukrászhab
- mézeskalács figurák
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a formát kívülről teljesen bevonjuk alufóliával.
A vajat kis darabokra vágjuk, majd közepes lángon, keverés nélkül addig melegítjük, amíg aranybarna színű és diós illatú nem lesz. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Félretesszük, hogy kissé lehűljön.
A ledarált mézeskalácsot összekeverjük a barnacukorral és 120 ml barna vajjal. A keveréket a tortaforma aljára nyomkodjuk, úgy, hogy egyenletes alapot kapjunk, és a szélein 2 ujjnyi magas peremet alakítsunk ki. Az alapot 10 percig elősütjük, majd kivesszük és hagyjuk hűlni.
A mascarponét konyhai robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a barnacukrot és a kukoricakeményítőt, majd közepes fokozaton 2 percig keverjük. Ezután hozzáadjuk a maradék barna vajat, a tejfölt, a vaníliaaromát, a melaszt és az őrölt fűszereket, majd még 1 percig keverjük. Végül hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, és addig keverjük, amíg sima, egynemű krémet kapunk, de ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl.
Egy nagyobb tepsit, amelybe a tortaforma belefér, félig megtöltünk vízzel, és a sütőbe helyezzük. A sajttorta krémet az előkészített mézeskalácsos alapra öntjük, majd a vízfürdő közepébe tesszük a tortaformát. Az alufólia megakadályozza, hogy víz kerüljön a tortaformába.
A sajttortát 175 °C-on 1 órán át sütjük. Ezután a sütőt elzárjuk, de a tortát további 1 órán át a sütőben hagyjuk, hogy fokozatosan hűljön le. Ez idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, hogy elkerüljük a repedéseket. A teljes hűlés után óvatosan körbevágjuk a tortát a forma mentén, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A ganache elkészítéséhez a cukrászhabot gőz felett felmelegítjük, hozzáadjuk a darabokra tört fehér csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. A ganache-t a sajttorta tetejére csorgatjuk, és egyenletesen elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a ganache megszilárduljon.
A díszítéshez a cukrászhabot keményre verjük, habzsákba töltjük, és halmokat nyomunk a torta tetejére. A mézeskalács figurákkal dekoráljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »