Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalácsos sajttorta recept

Mézeskalácsos sajttorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Barna vajhoz:

    • 225 g vaj

    Mézeskalácsos tésztához:

    • 285 g ledarált mézeskalács
    • 120 ml barna vaj
    • 28 g barnacukor

    Sajttortához:

    • 910 g mascarpone
    • 220 g barnacukor
    • 24 g kukoricakeményítő
    • 82 g tejföl
    • 85 g melasz vagy datolyaszirup
    • 2 tk vaníliaaroma
    • 1 ek őrölt fahéj
    • 1 ek őrölt gyömbér
    • 1 mk őrölt szegfűbors
    • 1 mk szerecsendió
    • 1 mk szegfűszeg
    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • maradék barna vaj

    Ganache-hoz:

    • 130 g fehér csokoládé
    • 45 ml cukrászhab

    Díszítéshez:

    • 150 ml cukrászhab
    • mézeskalács figurák

    Elkészítése:

    A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a formát kívülről teljesen bevonjuk alufóliával.

    A vajat kis darabokra vágjuk, majd közepes lángon, keverés nélkül addig melegítjük, amíg aranybarna színű és diós illatú nem lesz. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Félretesszük, hogy kissé lehűljön.

    A ledarált mézeskalácsot összekeverjük a barnacukorral és 120 ml barna vajjal. A keveréket a tortaforma aljára nyomkodjuk, úgy, hogy egyenletes alapot kapjunk, és a szélein 2 ujjnyi magas peremet alakítsunk ki. Az alapot 10 percig elősütjük, majd kivesszük és hagyjuk hűlni.

    A mascarponét konyhai robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a barnacukrot és a kukoricakeményítőt, majd közepes fokozaton 2 percig keverjük. Ezután hozzáadjuk a maradék barna vajat, a tejfölt, a vaníliaaromát, a melaszt és az őrölt fűszereket, majd még 1 percig keverjük. Végül hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, és addig keverjük, amíg sima, egynemű krémet kapunk, de ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl.

    Egy nagyobb tepsit, amelybe a tortaforma belefér, félig megtöltünk vízzel, és a sütőbe helyezzük. A sajttorta krémet az előkészített mézeskalácsos alapra öntjük, majd a vízfürdő közepébe tesszük a tortaformát. Az alufólia megakadályozza, hogy víz kerüljön a tortaformába.

    A sajttortát 175 °C-on 1 órán át sütjük. Ezután a sütőt elzárjuk, de a tortát további 1 órán át a sütőben hagyjuk, hogy fokozatosan hűljön le. Ez idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, hogy elkerüljük a repedéseket. A teljes hűlés után óvatosan körbevágjuk a tortát a forma mentén, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.

    A ganache elkészítéséhez a cukrászhabot gőz felett felmelegítjük, hozzáadjuk a darabokra tört fehér csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. A ganache-t a sajttorta tetejére csorgatjuk, és egyenletesen elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a ganache megszilárduljon.

    A díszítéshez a cukrászhabot keményre verjük, habzsákba töltjük, és halmokat nyomunk a torta tetejére. A mézeskalács figurákkal dekoráljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek