Mézeskalácsos sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mézeskalácsos sajttorta

Barna vajhoz:

  • 225 g vaj

Mézeskalácsos tésztához:

  • 285 g ledarált mézeskalács
  • 120 ml barna vaj
  • 28 g barnacukor

Sajttortához:

  • 910 g mascarpone
  • 220 g barnacukor
  • 24 g kukoricakeményítő
  • 82 g tejföl
  • 85 g melasz vagy datolyaszirup
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 ek őrölt gyömbér
  • 1 mk őrölt szegfűbors
  • 1 mk szerecsendió
  • 1 mk szegfűszeg
  • 3 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • maradék barna vaj

Ganache-hoz:

  • 130 g fehér csokoládé
  • 45 ml cukrászhab

Díszítéshez:

  • 150 ml cukrászhab
  • mézeskalács figurák

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a formát kívülről teljesen bevonjuk alufóliával.

A vajat kis darabokra vágjuk, majd közepes lángon, keverés nélkül addig melegítjük, amíg aranybarna színű és diós illatú nem lesz. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Félretesszük, hogy kissé lehűljön.

A ledarált mézeskalácsot összekeverjük a barnacukorral és 120 ml barna vajjal. A keveréket a tortaforma aljára nyomkodjuk, úgy, hogy egyenletes alapot kapjunk, és a szélein 2 ujjnyi magas peremet alakítsunk ki. Az alapot 10 percig elősütjük, majd kivesszük és hagyjuk hűlni.

A mascarponét konyhai robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a barnacukrot és a kukoricakeményítőt, majd közepes fokozaton 2 percig keverjük. Ezután hozzáadjuk a maradék barna vajat, a tejfölt, a vaníliaaromát, a melaszt és az őrölt fűszereket, majd még 1 percig keverjük. Végül hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, és addig keverjük, amíg sima, egynemű krémet kapunk, de ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl.

Egy nagyobb tepsit, amelybe a tortaforma belefér, félig megtöltünk vízzel, és a sütőbe helyezzük. A sajttorta krémet az előkészített mézeskalácsos alapra öntjük, majd a vízfürdő közepébe tesszük a tortaformát. Az alufólia megakadályozza, hogy víz kerüljön a tortaformába.

A sajttortát 175 °C-on 1 órán át sütjük. Ezután a sütőt elzárjuk, de a tortát további 1 órán át a sütőben hagyjuk, hogy fokozatosan hűljön le. Ez idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, hogy elkerüljük a repedéseket. A teljes hűlés után óvatosan körbevágjuk a tortát a forma mentén, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.

A ganache elkészítéséhez a cukrászhabot gőz felett felmelegítjük, hozzáadjuk a darabokra tört fehér csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. A ganache-t a sajttorta tetejére csorgatjuk, és egyenletesen elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a ganache megszilárduljon.

A díszítéshez a cukrászhabot keményre verjük, habzsákba töltjük, és halmokat nyomunk a torta tetejére. A mézeskalács figurákkal dekoráljuk.