Mascarponés grillázstorta recept
Hozzávalók:
Grillázs:
- 200 g cukor
- 200 g dió (nem darált)
- csipet só
Piskóta:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek víz
- 10 ek cukor
- 5 csapott ek liszt
- 3 csapott ek zsemlemorzsa
- a kész grillázs fele darálva
Krém:
- 500 g mascarpone
- 4-5 kanál méz
- ha szükséges (kb 100 ml) tej
Tetejére:
- a maratorta recdék grillázs
Elkészítése:
Először a grillázst készítjük el: egy lábasban megolvasztjuk a cukrot és ha már aranybarna beletesszük a sót és a dióbelet.
Jól összekeverjük és ha jól belepte a cukor a diót sütőpapírra borítjuk és félretesszük hűlni. Ha kihűlt kétfelé osztjuk. Egyik felét ledaráljuk, amit a piskótába teszünk, másik felét darabosra vágjuk és eltesszük a díszítéshez.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verjük, míg a cukor elolvad.
Hozzáadjuk a sárgákat egyszerre, majd óvatosan a lisztet, zsemlemorzsát és a darált grillázst, majd óvatosan elkeverjük.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába (24cm) öntjük és 25-30 percig sütjük 180 fokon (tűpróbát végezzünk!). Ha megsült kihűtjük.
A mascarponét egy tálba tesszük és krémesre kavarjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a mézet (ízlés szerint lehet többet is kevesebbet is) és ha szükséges tehetünk bele tejet, majd a krész krémet 4 részre osztjuk.
A piskótát három lapra vágjuk, majd betöltjük a krémmel, a krém 1/4-ével bevonjuk a tortát, majd rászrórjuk a grillázst.