Mascarponés grillázstorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Grillázs:

  • 200 g cukor
  • 200 g dió (nem darált)
  • csipet só

Piskóta:

  • 8 tojás
  • 4 ek víz
  • 10 ek cukor
  • 5 csapott ek liszt
  • 3 csapott ek zsemlemorzsa
  • a kész grillázs fele darálva

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 4-5 kanál méz
  • ha szükséges (kb 100 ml) tej

Tetejére:

  • a maratorta recdék grillázs

Elkészítése:

Először a grillázst készítjük el: egy lábasban megolvasztjuk a cukrot és ha már aranybarna beletesszük a sót és a dióbelet.

Jól összekeverjük és ha jól belepte a cukor a diót sütőpapírra borítjuk és félretesszük hűlni. Ha kihűlt kétfelé osztjuk. Egyik felét ledaráljuk, amit a piskótába teszünk, másik felét darabosra vágjuk és eltesszük a díszítéshez.

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verjük, míg a cukor elolvad.

Hozzáadjuk a sárgákat egyszerre, majd óvatosan a lisztet, zsemlemorzsát és a darált grillázst, majd óvatosan elkeverjük.

Sütőpapírral kibélelt tortaformába (24cm) öntjük és 25-30 percig sütjük 180 fokon (tűpróbát végezzünk!). Ha megsült kihűtjük.

A mascarponét egy tálba tesszük és krémesre kavarjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a mézet (ízlés szerint lehet többet is kevesebbet is) és ha szükséges tehetünk bele tejet, majd a krész krémet 4 részre osztjuk.

A piskótát három lapra vágjuk, majd betöltjük a krémmel, a krém 1/4-ével bevonjuk a tortát, majd rászrórjuk a grillázst.