Mascarponés-erdeigyümölcsös torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 28 cm-es fomához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg cukor
- 15 dkg rétesliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- 375 g mirelit erdeigyümölcs
- 150 g porcukor
- 2 tk porzselatin
- 500 g mascarpone
- 900 g natúr joghurt
- 300 g porcukor
- 4 csomag zselatinfix
- 3/4-ed üveg vaníliaaroma
- 375 g majdnem teljesen kiolvadt erdeigyümölcs
- 250 g vegyes bogyós gyümölcs
- 50 g porcukor
- 3 tk porzselatin
- 3-4 dl habtejszín
- 1 cs habfixáló
- színes cukrokrák (el is maradhat)
Elkészítése:
Tészta:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel. A formát kivajazzuk és lisztezzük.
Az egész tojásokat a cukorral kb 10 perc alatt, a legmagasabb fokozaton, felverjük robotgéppel. Közben a lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a tojáshoz forgatjuk óvatosan.
A masszát belesimítjuk a formába, majd 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk, majd résnyire nyitott sütőajtónál hűtsük ki.
Gyümölcspüré:
A fagyos gyümölcsöt a cukorral és egy kortynyi vízzel forraljunk fel, majd vegyük takarékra a lángot, adjuk hozzá a zselatint és addig kevergessük, amíg az teljesen fel nem oldódik. Tegyük félre hűlni.
Közben a kihűlt lapot vágjuk ketté. Az alját tegyük vissza a formába (fontos, hogy magad pereme legyen!), majd kanalazzuk rá a még folyékony, de langyos gyümölcsüs pürét, tegyük rá a másik lapot és jó alaposan nyomkodjuk össze. Tegyük be a hűtőbe.
Krém:
A mascarponét, joghurtot, porcukrot, vaníliát és zselatinficet tegyük egy tálba és robotgéppel jól dolgozzuk össze. Tegyük bele a gyümölcsöt és keverjük el, de figyeljünk rá, hogy kissé még márványos maradjon.
A krémet kanalazzuk a piskóta tetejére, egyengessük el, majd tegyük hűtőbe kb 3 órára.
Zselé:
A gyümölcsöt és a cukrot melegítsük össze, majd oldjuk fel benne a zselatint (fontos, hogy nem szabad forralni!), majd tegyük félre hűlni.
Közben vegyünk el egy kisebb tortakarikát, vagy alufóliából hajtogassunk keretet, majd tegyük úgy a joghurtos krémre, hogy a peremén kb 1-1,5 cm-es hely maradjon. A körbe kanalazzuk bele a kihűlőben lévő gyümölcsös zselatint és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Díszítés:
Másnap a tejszínt félig verjük fel, adjuk hozzá a habfixálót és verjük kemény habbá. A krém felével vonjuk be a torta oldalát, a másik felét töltsük habzsákba és ízlés szerint díszítsük vele a tortát. A habrózsákra szórhatunk színes dekorcukorkákat, de el is maradhat.
A zselés rétegek és a krém miatt érdemes forró vízbe mártott késsel szeletelni.