Mascarponés-erdeigyümölcsös torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 28 cm-es fomához:

Tésztához:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg rétesliszt
  • késhegynyi szódabikarbóna
Gyümölcspüréhez:
  • 375 g mirelit erdeigyümölcs
  • 150 g porcukor
  • 2 tk porzselatin
Krémhez:
  • 500 g mascarpone
  • 900 g natúr joghurt
  • 300 g porcukor
  • 4 csomag zselatinfix
  • 3/4-ed üveg vaníliaaroma
  • 375 g majdnem teljesen kiolvadt erdeigyümölcs
Gyümölcszseléhez:
  • 250 g vegyes bogyós gyümölcs
  • 50 g porcukor
  • 3 tk porzselatin
Díszítéshez:
  • 3-4 dl habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • színes cukrokrák (el is maradhat)

Elkészítése:

Tészta:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel. A formát kivajazzuk és lisztezzük.

Az egész tojásokat a cukorral kb 10 perc alatt, a legmagasabb fokozaton, felverjük robotgéppel. Közben a lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a tojáshoz forgatjuk óvatosan.

A masszát belesimítjuk a formába, majd 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk, majd résnyire nyitott sütőajtónál hűtsük ki.

Gyümölcspüré:

A fagyos gyümölcsöt a cukorral és egy kortynyi vízzel forraljunk fel, majd vegyük takarékra a lángot, adjuk hozzá a zselatint és addig kevergessük, amíg az teljesen fel nem oldódik. Tegyük félre hűlni.

Közben a kihűlt lapot vágjuk ketté. Az alját tegyük vissza a formába (fontos, hogy magad pereme legyen!), majd kanalazzuk rá a még folyékony, de langyos gyümölcsüs pürét, tegyük rá a másik lapot és jó alaposan nyomkodjuk össze. Tegyük be a hűtőbe.

Krém:

A mascarponét, joghurtot, porcukrot, vaníliát és zselatinficet tegyük egy tálba és robotgéppel jól dolgozzuk össze. Tegyük bele a gyümölcsöt és keverjük el, de figyeljünk rá, hogy kissé még márványos maradjon.

A krémet kanalazzuk a piskóta tetejére, egyengessük el, majd tegyük hűtőbe kb 3 órára.

Zselé:

A gyümölcsöt és a cukrot melegítsük össze, majd oldjuk fel benne a zselatint (fontos, hogy nem szabad forralni!), majd tegyük félre hűlni.

Közben vegyünk el egy kisebb tortakarikát, vagy alufóliából hajtogassunk keretet, majd tegyük úgy a joghurtos krémre, hogy a peremén kb 1-1,5 cm-es hely maradjon. A körbe kanalazzuk bele a kihűlőben lévő gyümölcsös zselatint és egy éjszakára tegyük hűtőbe.

Díszítés:

Másnap a tejszínt félig verjük fel, adjuk hozzá a habfixálót és verjük kemény habbá. A krém felével vonjuk be a torta oldalát, a másik felét töltsük habzsákba és ízlés szerint díszítsük vele a tortát. A habrózsákra szórhatunk színes dekorcukorkákat, de el is maradhat.

A zselés rétegek és a krém miatt érdemes forró vízbe mártott késsel szeletelni.